Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! Az alkotmányügyi bizottság április 12-én tárgyalta a címében gazdasági stabilizációt szolgáló törvénycsomagot, illetõleg ennek általános vitára alkalmasságáról határozott.

A bizottsági ülésen felhívtam a kormány figyelmét a Házszabály 86. §-ára, mely szerint "Ha a törvényjavaslat általános vitája megkezdéséig ugyanabban a tárgyban azonos idõszakban vagy ugyanazt a törvényt illetõen több törvényjavaslatot is benyújtottak, az egyenlõ sorban állók javaslatai közül a korábbi javaslat a késõbbit megelõzi." Tehát a kormány javaslatai közül a korábbi javaslat a késõbbit megelõzi. A kormány a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló törvény és az illetéktörvény módosítására korábban két törvényjavaslatot nyújtott be.

(9.20)

E javaslatok közül az egyiket február 17-én, a másikat március 13-án csak átdolgozásra kérte vissza, és ez egyben azt jelenti, hogy - nyilvántartásunk szerint - ez beterjesztett törvényjavaslatnak minõsül. E tényt sem az alkotmányügyi bizottság tagjai, sem a kormány képviselõje, a bizottsági ülésen megjelent Draskovics Tibor közigazgatási államtitkár úr nem kifogásolta, sõt egyetértett vele, és ígéretet tett arra, hogy az általános vita megkezdéséig a törvényjavaslatokat a kormány visszavonja. Államtitkár úr természetesnek nevezte, hogy ezt meg fogják tenni.

Visszavonás esetén, ha az olyan törvényjavaslatra vonatkozik, amely már eljutott a részletes vita lezárásáig, úgy a visszavonás az Országgyûlés hozzájárulásával tehetõ csak meg. Sem a visszavonás nem történt meg, sem pedig a szavazás a visszavonásról. Amikor az alkotmányügyi bizottság általános vitára alkalmasnak minõsítette ezt a törvénycsomagot, nyilván értékelte azt az ígéretet, amit a közigazgatási államtitkár úr a bizottsági ülésen tett.

Ugyanez vonatkozik az érdekképviseleti szervek véleményének hiányára is. Az 1991. évi LXXXIV. törvény a társadalombiztosítási önkormányzatnak biztosít véleményezési jogot. Az önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 65. és 102. §-a az önkormányzatok véleménynyilvánítását biztosítja, melyrõl a döntéshozókat tájékoztatni kell. A bizottsági ülésen a kormány képviselõje biztosította a bizottsági tagokat arról, hogy beszerezték az önkormányzatokra és a társadalombiztosításokra vonatkozó véleményeket az érdekképviseleti szervektõl és az önkormányzatoktól. A döntéshozókat azonban elmulasztották ezekrõl tájékoztatni.

Folyik az általános vita, és a véleményeket a képviselõk nem ismerhették meg. A T/817. számú törvényjavaslat kísérõlevele szerint a törvényjavaslat egyeztetése az érdekképviseleti és önkormányzati szervekkel még folyamatban van.

Tisztelt Országgyûlés! Azt szeretném javasolni önöknek, hogy ne tárgyaljuk a törvénycsomagot mindaddig, amíg az elõterjesztõ és a kormány nem szünteti meg ezt a házszabályellenes helyzetet, tehát nem vonja vissza azt a két javaslatot, amelyek tárgyalása házszabályellenes, és nem tájékoztatja a képviselõket az érdekvédelmi szervezetek és az önkormányzatok véleményérõl.

Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage