Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Én rendes hozzászólásra is jelentkeztem, de mivel erre már nyilvánvalóan nem kerülhet sor, megragadom a kétperces lehetõséget, hogy nagyon röviden reagáljak Békesi László volt pénzügyminiszter úr egy-két kijelentésére.

Békesi képviselõ úr tulajdonképpen elismerte azt, hogy a kormány késlekedett, mert azt mondta, hogy az ellenzék bírálatából ezt jogosnak érzi, ezt korábban meg kellett volna tenni. Ehhez én mindenképpen hozzá szeretném tenni, hogy a késlekedés mellett talán még nagyobb hiba volt - és errõl Békesi László képviselõ úr elmulasztott beszélni - a mulasztás. Elsõsorban kiemelném a privatizációs törvénnyel kapcsolatos mulasztási hibát, ahonnan - mi úgy látjuk - ezek a kisúlyosodott gondok lényegében erednek, ami miatt egy tényleg pánikszerû lépés bekövetkezett. A kormánynak a privatizációs törvény beterjesztésével kellett volna kezdeni tevékenységét, s akkor már sokkal kiegyensúlyozottabbak lennének a pénzügyi viszonyok.

S még egyet. A mulasztás mellett fel kell rónunk a kormánynak azt a magatartást, amellyel a külsõ bizalom vesztését eredményezte, illetõleg azt a tendenciát, hogy ez megrendült, és ezt talán még súlyosabbnak érzem az elõbbi mulasztásnál is. Ezek együttesen juttatták az országot olyan helyzetbe, hogy az ellenzék valóban úgy látja, itt egy pánikszerû és gyors cselekvés van. S azt hiszem, ennek az igazát alátámasztja az, hogy a kormány végül is olyan meglepetésszerûen intézkedett, hogy még a saját parlamenti frakcióival sem egyeztetett.

Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage