Kiss Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KISS GÁBOR (MSZP): Tisztelt Ház! Igaza van Emersonnak, hogy az egyetlen bûn, amelyet nem tudunk egymásnak megbocsátani: a véleménykülönbség. Az embernek a saját indulataival szemben is védekezésre van szüksége, különösképpen akkor, hogyha a véleménymondás mindennek az egybehordása, kivéve a racionális érvelést.

Nekem van egy metódusom, köszönném egykori tanáromnak - megérdemli, hogy a nevét is kimondjam a Házban -, dr. Koppányi Máriának a református gimnáziumból, hogy memoritereket mondok, ha a Házban olyan felszólalások hangzanak el, amikor arra érzek indíttatást, hogy magamat mindenképpen fegyelmezzem.

Például ilyeneket: "Szólj, s ki vagy elmondom, ne tovább, ismerlek egészen, nekem üres fecsegõt fest az üres fecsegés, íz, szín, tûz vagyon a borban, ha hegyaljai termés, íz, csín, tûz vagyon a versben, ha mesteri mív."

Vagy: "Jó költõktõl azt tanultam s adom intésül neked, sose fáradj sok cifrával elborítni éneked. Olykor egy-két szó is jobban helyreüti a szeget, mint az olyan, ki belé hord földet, poklot és eget és ordít, amíg elreked." (Derültség a bal oldalon.)

Én bízom mindannyiunk humorérzékében, mert a politika humorérzék nélkül elviselhetetlen mûfaj lenne. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage