Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony, de nem vagyok doktor, bár már több ízben, nyilván tévesen gépelték így. (Derültség.)

Tisztelt Miniszter Úr! Közeleg a II. kárpótlás ideje, hiszen több megyében május végén, június elején újra elkezdõdnek a földárverések. A Földmûvelésügyi Minisztérium vezetõi a korábbi hónapokban többször elmondták elképzeléseiket, hogy a következõ árveréseken szûkítenék a megbízottak körét, a strómanok kiszûrését, és növelnék a helyben lakók esélyeit a földszerzésre.

Egy héttel ezelõtt itt e Házban a kisgazdapárti interpellációra adott válaszában Kis Zoltán államtitkár úr elmondta, hogy már a kormány elõtt van az a tervezet, amely a jelenlegi 50-50 százalékos megosztást úgy módosítaná, hogy 80 százalékban csak helyben lakók licitálhatnának, mivel a kamatokkal együtt több mint 216 milliárd forint értékû kárpótlási jegy van kint, ami hatalmas feszültségekkel jár, mert kevés a licitálásra felajánlott, felkínált föld.

Ezért kérdezem tisztelt miniszter urat, hogy konkrétan mikor születik meg a törvénymódosítás. Nagyon sok ember véleményét tolmácsolom akkor, amikor azt javaslom, hogy a 80 százalék helyett legyen 100 százalék a helyben lakók esélye, a kevés földre csak a helyben lakók licitálhassanak. A parlament által 1991-ben elfogadott XXV. törvény 21. §-a szabályozza gyakorlatilag, hogy kik jogosultak részt venni az árverésen. Konkrétan: hogyan képzelik el és mikor születik meg az a jogszabály, amit már mindenki vár.

Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage