Németh Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! A magyar- moldovai kapcsolatokkal függ össze a kérdésem. Megítélésem szerint nem szükséges különösebben magyarázni a parlament képviselõinek, hogy Magyarországnak a FÁK-tagállamok közül Ukrajna mellett Moldovával sikerült kialakítani egy kiegyensúlyozott és ígéretes viszonyt az elmúlt években.

Meg kell azonban állapítanunk, hogy a közelmúltban lezajlott államfõi látogatás nem éppen a legsikeresebb volt, botladozás jelei mutatkoznak a magyar-moldovai kapcsolatokban, holott azt reméltük, hogy Mircea Snegur látogatásával betetõzõdik egy ígéretes viszony.

Az autonómiával kapcsolatos problémára, arra, hogy miért nem szerepel a 1201-es ajánlás az alapszerzõdésben, Jeszenszky Géza már rákérdezett az elmúlt héten, én ezzel most nem kívánok foglalkozni és kérném a miniszter urat is, hogy ne erre válaszoljon, hanem arra, hogy miért nem sikerült - az újság tanúsága szerint - Mircea Snegur Horn Gyulával tervezett találkozója.

A Népszabadság szerint a programok egyeztetésére tett többszöri kísérlet ellenére végül is technikai okokból nem került sor Horn Gyula miniszterelnök és Mircea Snegur tárgyalásaira. Nemcsak hogy Horn Gyula nem találkozott Mircea Snegurral, hanem tudtommal a kabinet egyetlen tagja sem.

Szeretnék érdeklõdni, tisztelt miniszter úr, hogy melyek voltak azok a többszöri kísérletek, amelyekkel megpróbálták ezt a találkozót összehozni és melyek voltak azok a technikai okok, amelyek miatt a miniszterelnök úr találkozója nem jött össze Moldova államfõjével? (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage