Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Elsõként arra a megjegyzésére szeretnék reagálni, miszerint az érintettek nem szívesen fordulnának bírósághoz. Magam ezt nem is tanácsolnám, miután az ön által is említett végrehajtási rendelet ebben a tekintetben egyértelmûen fogalmaz. Vállalkozók esetében ugyanis nincs lehetõség a korkedvezmény igénybevételére, szemben a magánvállalkozásban dolgozó munkavállalókkal, akik az egyéb feltételek megléte esetén jogosultak a korkedvezményes nyugdíjra.

Ugyancsak egyértelmûen szól a rendelet arról, hogy adott munkakörülmények között, meghatározott munkakörben dolgozók esetén is csak munkaviszonyban, illetõleg ipari szövetkezeti tagsági viszonyban foglalkoztattak jogosultak korengedményre nyugdíjba vonuláskor. Kivétel akkor lehetséges, ha az eltérés nem a munkakörülményekben, hanem a munkakör-megnevezésekben van. Az eltérés engedélyezését teszi ilyenkor lehetõvé a képviselõ úr által is említett jogszabályhely.

Szeretném ugyanakkor tájékoztatni önt arról, hogy a minisztérium, a Népjóléti Minisztérium korábban már kezdeményezte a korkedvezményes nyugdíjrendszer felülvizsgálatát, kidolgoztunk egy döntést elõsegítõ új rendszert, amelynek alapján az érintett munkakörök felülvizsgálata megtörténhet. Csak egy példát engedjenek meg: orvosszakmailag nyilván különbözõ megítélés alá esnek a magániparos és a nagyüzemi munkás munkahelyi körülményei, például zajártalom vagy porártalom tekintetében.

Végezetül elmondanám azt, hogy a korkedvezményes nyugdíjazás rendszerének orvosszakmai szempontjait a tárca áttekintette, ezek alapján a jogszabályelõkészítõ munka megkezdõdött. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage