Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselõ Úr! Öt kérdést tett fel, igyekszem öt választ adni, igen gyorsan.

Természetesen szándékozunk hatékony ellenõrzési rendszert kialakítani, hiszen ennek szükségességérõl nem különbözik a tárca és az ön véleménye. A módosítás ezen nem is kíván változtatni, pusztán ennek a szerepét kívánja megváltoztatni. A beavatkozó jellegû, úgynevezett folyamatellenõrzés helyett kimenetellenõrzésre kíván berendezkedni.

A szakmai ellenõrzés továbbra is a közoktatási törvényben megfogalmazott szakértõi hálózatra támaszkodik, és az a lényege, hogy az intézményekbe szakmai ellenõrzés céljából csak azok léphetnek be, akik az országos szakértõi névjegyzékben szerepelnek. Ezeknek az iskola életébe való beavatkozásra lehetõségük nem lesz. Az ellenõrzés konzekvenciáinak levonása részint a fenntartó önkormányzat, részint pedig az iskola irányítójának a joga és kötelessége.

A javaslat szerint a mûvelõdési és közoktatási miniszter, illetõleg a szakképzés tekintetében a munkaügyi miniszter és az illetékes felügyelõ miniszter jogosult országos, illetõleg regionális ellenõrzés elrendelésére. Ennek feladata az oktatáspolitikai döntéseket elõkészíteni, illetõleg értékelni a korábbi döntések eredményeit.

Lehetõsége lesz az országos kisebbségi önkormányzatoknak is országos vagy regionális ellenõrzések kezdeményezésére a nemzetiségi, illetõleg kisebbségi oktatás színvonalának felmérése céljából. A helyi önkomrányzatok helyi ellenõrzéseket rendelhetnek el, továbbá a fenntartó az egyes intézmények ellenõrzését is elrendelheti. Az Országos Szakértõi Névjegyzékben szereplõk feladata a tervezet szerint nem változik.

Végezetül az 5. kérdésére: természetesen nem értünk egyet azzal, hogy hatékonyan csak Budapestrõl lehet ellenõrzést szervezni, de ez úgy vélem, sem a fentiekbõl, sem pedig a tervezett módosításból nem olvasható ki. Nyilvánvaló, hogy az országos ellenõrzéseket Budapestrõl fogják elrendelni, hiszen itt van az illetékes tárcák székhelye, de ezek is igénybe fogják venni a területi szakértõi pedagógiai hálózatok munkáját. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage