Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Köszönöm a kérdéseit, mert így módomban áll elmondani, hogy az egészségügy hajója ugyan hánykolódik, de meggyõzõdésem szerint nem fog elsüllyedni. Igaz az, hogy a hajó eresztékei meglazultak, és számos felesleges rakomány is terheli, de nem mondanám, hogy kormányozhatatlan. A nagy felfedezõk vitorlásai is recsegtek-ropogtak, mégis nagy biztonsággal körül lehetett velük hajózni a Földet.

Visszatérve most már a szárazföldre, valószínûleg egyetértünk abban, hogy az elmúlt évtizedek negatív folyamatainak megállítását, a népesség egészségi állapotának a javítását csak összehangolt, ágazatok és kormányzati ciklusok feletti népegészségügyi program megvalósításától várhatjuk.

Ezt a célt szolgálja az a dokumentum, amelyet az ezzel foglalkozó parlamenti vitanapra állítunk össze. El kell ismernünk azt is, hogy az elõzõ egészségügyi kormányzat is fontos intézkedéseket tett a népegészségügyi szemlélet erõsítésében. Valóban az ÁNTSZ létrehozása jelentett egy áttörést a korábbi tanácsi rendszerhez kötõdõ szakigazgatás megújításában. Ugyanakkor azonban az eltelt idõszak tapasztalatai, a szervezetre háruló feladatok tömege és súlya indokolttá teszi az ÁNTSZ szerepének átvizsgálását. A Népjóléti Minisztérium maga is erõteljesebb szerepet kíván vállalni a népegészségügyi szemlélet kialakításában, a preventív, az egészségvédelmi munka fokozásában, ugyanakkor erõsíteni kívánja a tisztiorvosi szolgálatot, elsõsorban a klasszikus közegészségügyi feladatok ellátásában. Mindezt természetesen összekapcsolva a szolgálat mûködési feltételeinek most a stabilizációs csomag kapcsán is esedékes áttekintésével.

Az egészségügyi reform továbbvitele fontos elemének tartjuk az egészségügy szereplõi közötti folyamatos egyeztetést, amelyre az ön által is említett fórumok, az egészségügyi tanácsok adnák a terepet. E tanácsok javaslattevõ, döntés-elõkészítõ, egyeztetõ fórumok lesznek, és mint ilyenek, nem helyettesítik a tisztiorvosi szolgálat hatósági mûködését, és a szakfelügyeleti rendszert is fenn kívánjuk tartani, sõt, bizonyos területeken szerepük erõsítésére van szükség.

(16.30)

Reményeink szerint a regionális egészségügyi tanácsok lesznek azok az egyeztetõ fórumok, amelyek kielégítik az egészségügyben évtizedek óta élõ, regionalitás iránti igényeket. A nagy értékû, csúcstechnikát képviselõ orvosi berendezések hatékony üzemeltetésére leginkább regionális méretekben látunk lehetõséget, és egyes speciális ellátások - mint például a szívsebészet, idegsebészet - csak ilyen relációban szervezhetõk meg hatékonyan.

Az egészségügyi tanácsok szervezése elérkezett az elõkészítõ munka elõrehaladott fázisába. Kidolgoztuk a tanácsok mûködésére vonatkozó koncepciót, és ezt széles körû szakmai és társadalmi egyeztetésre bocsátottuk. A tanácsok létrehozását megalapozó kormány-elõterjeszést még a harmadik negyedévben a kormány elé kívánjuk terjeszteni.

Képviselõ úr kérdéseire válaszolva tehát:

1. Az egészségügyi tanácsok szervezése elõrehaladott. Szeretnénk ezt a rendszert még ebben az esztendõben létrehozni.

2. A megalakítandó tanácsok és az ÁNTSZ korábban már vázolt, eltérõ feladataira tekintettel a tisztiorvosi szolgálat - a rendkívül forrásigényes orvosi mûszerezettség ésszerû kihasználása és összehangolása tekintetében - továbbra is döntõ szerepet játszik, azonban a döntés-elõkészítésben az egészségügy más szereplõinek is szeretnénk játéklehetõséget biztosítani.

3. A kormányprogram a közigazgatásban valóban a megyék szerepének erõsítését tûzte ki célul, azonban a már említett gazdaságossági megfontolások indokolttá teszik az egyeztetés regionális megoldását.

Végül, arra a bizonyos negyedik kérdésre, amelyet képviselõ úr még nem írásban, csak most kapcsolva, szóban tett fel az interpellációhoz, azt a választ szeretném adni - nem megkerülve -, hogy a stabilizációs csomag kapcsán - a tavaly novemberi négyéves kormányprogram alapvetõ elveinek fenntartása mellett - bizonyos hangsúlyokat és ütemeket felül kívánunk vizsgálni. Még májusban szeretnénk ezzel a változattal az érdekegyeztetés különbözõ fórumain megjelenni, elsõsorban az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezeténél, illetõleg az Orvosi Kamaránál - mint ahogy erre miniszter úr ígéretet tett. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage