Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Röviden szeretném indokolni szavazatunkat. Ez a személyi jövedelemadó-törvényt érintõ javaslat - Gaál Gyula képviselõtársunk által beterjesztve - tulajdonképpen a múlt évi, a parlament által elfogadott személyi jövedelemadó-törvény két nagyon súlyos szakmai hibáját kívánja korrigálni. Az egyik az átalányadózás területén megnyitott egy kiskaput, a másik pedig a szövetkezeti üzletrészvásárlással kapcsolatos befektetési kedvezményt szabályozta.

Mind a két területen manipulációs lehetõségeket nyitott meg, habár az átalánynál nem nevezném manipulációnak azt, ha egy törvény lehetõséget ad bizonyos tevékenységekre - tehát ez az a bizonyos kiskapu.

A másiknál, a befektetési kedvezménynél már inkább fennáll a manipuláció, itt viszont az APEH és a PM már kiadott, ezzel kapcsolatos értelmezései ezt részben visszaszorítják.

Az elõterjesztõ véleménye szerint ez a két igen súlyos hiba mintegy heti 100 millió forint veszteséget jelent az államkasszának. Tehát - így önmagában felfogva - mi is mindenképpen támogatjuk, hogy ez korrigálásra kerüljön. Ugyanakkor az az átalányrendszer, amely most módosításra kerül és tovább funkcionál, véleményünk szerint nem megfelelõ, nem tölti be megfelelõen a funkcióját, és egyáltalán a személyi jövedelemadó jelenleg funkcionáló rendszerében nagyon sok olyan elem van, amellyel nem tudunk egyetérteni.

(17.30)

Ezért, üdvözölve ezt a valóban szükséges korrekciót, ugyanakkor mérlegelve azt, hogy a személyi jövedelemadó-rendszer nem megfelelõ, ezen belül az átalány sem megfelelõ, ezt a véleményünket a Kereszténydemokrata Néppárt frakciója nevében - ismertetve - tartózkodásunkkal fejeztük ki. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a KDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage