Varga László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Illõ és méltó, hogy megemlékezzünk azokról, akik a történelmünk folyamán függetlenségünkért és szabadságunkért küzdöttek. A náci megszállásnak - mint minden megszállásnak - az volt a célja, hogy nemzeti függetlenségünk elsöprésével a nemzeti öntudatot kiölje, és elõbb-utóbb a megszállt országot a nagyhatalomba beolvassza, bekebelezze. Minden megszállás alatt a politikai élet megszûnik, a kultúra megfakul és a gazdasági élet visszafejlõdik. Ezért helyes, hogy bárki a történelmünk folyamán meg tudta õrizni nemzeti öntudatát, kultúráját, nyelvünket, és ezt terjesztette is barátai és ismerõsei között, és a nemzetben megmaradt a fennmaradás szelleme.

A német náci megszállás alatt a magyar nép elsöprõ többsége németellenes volt, amit bizonyít az, hogy az 1944. március 19-ei megszállás után egymás után, szervezettség nélkül, életrekeltek mozgalmak, vallási - katolikus, református - vonalon, az EMSZO hivatásszervezet, a KALOT, a Soli Deo Gloria, és titokban, föld alatt, Tildy Zoltán vezetése alatt, a Függetlenségi Frontban részt vettek politikai pártok és mozgalmak vezetõi.

(18.40)

Sajnálatos, hogy a magyar népnek ezt az elsöprõ többségû, fasizmus elleni magatartását és cselekvését a békeszerzõdésben nem honorálták, és a nagyhatalmak sajnos, 1947-ben a történelemben is furcsa békeszerzõdést kötöttek, mert békét nem kaptunk, csak nyugtalanságot; függetlenséget sem, mert elvesztettük és szabadságot sem, csak elnyomást.

Igen tisztelt Ház! Úgy vélem, hogy amikor ma megemlékezünk a fasizmus elleni bátor harcosokról, küzdõkrõl és a Kereszténydemokrata Néppárt emellett szavaz, akkor úgy érzem, kissé távolabb is kell néznünk, hiszen jövõre ünnepeljük 1100. éves fennállásunkat. Eljött az ideje annak, hogy mindazokról - minden személyrõl, mozgalomról, csoportról vagy pártról - megemlékezzünk, akik lehetõvé tették azt, hogy mi itt 1100 év után is - ezeknek a bátor hõsöknek köszönhetõen - megmaradtunk magyarságunkban, kultúránkban, nyelvünkben és függetlenségünkben.

A Kereszténydemokrata Néppárt helyesli a törvényjavaslatot, és megszavazza azzal a reménnyel, hogy hamarosan a Ház elé kerül egy olyan törvényjavaslat, amely méltóan megemlékezik azokról, akik a Szovjetunió megszállása alatt és a kommunista diktatúra alatt a szabadságért, a függetlenségért szabadságukat és életüket áldozták. Rendszerek és megszállók jönnek és mennek, de a nemzet marad, ha vannak olyanok, akik a szabadság és a függetlenség szellemét éltetik és fenntartják. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage