Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Sajnos, igen. Köszönöm szépen a szót, elnök úr. S köszönöm azt, amit képviselõtársam bátorításként megjegyeztt, hogy jaj, ne. Hát ez a demokrácia, tudom, hogy ez néha különös dolog, a képviselõknek joguk van fölszólalni, és éppen a férfitársadalom védelmében szeretnék megszólalni.

A jelenleg hatályos szabályozás azt mondja ki, hogy a fiatalkorúak tanácsában kell hogy legyen legalább egy nõ. Ez érthetõ volt akkor, amikor a bírák többsége férfi volt, és biztosítani kellett, hogy esetleg egy fiatalkorú nõi elkövetõ ne érezze magát olyan egyedül a bíróságon, amikor szembetalálkozik a háromtagú tanáccsal, és három zord férfi ítélkezik felette.

Az élet azóta megfordította a helyzetet. Most a jogalkotó ki akarja hagyni, hogy nõ legyen a bíróság egyik tanácstagja, hisz biztos, hogy egy tag mindig nõ. Most már arra kellene gondolnunk, hogy legalább egy férfi - ha csak ülnök is - legyen a bíróság tagjai között, mert ha a férfinemû fiatalkorú vádlott találja magát szemben három nõvel, akkor ugyanúgy megrémül, hogy: jaj istenem, ezek a nõi bírák - fõleg, ha nõi sérelemre követtek el bûncselekményt - milyen kegyetlenek lesznek velem szemben. (Derültség.)

Lehet, hogy mosolyognak egyesek. Fiatal koromban, ahol jelölt voltam, annak az ügyvédi munkaközösségnek az volt a kialakult gyakorlata, hogy minden kirendelést a jelölt látott el. Egyenlõk lévén ez azt jelentette, hogy naponta két-három kirendeléses ügyben kellett eljárni, úgyhogy van némi tapasztalatom, hogy igenis van jelentõsége annak, hogy az ítélkezõ tanácsban vannak-e férfiak vagy nincsenek férfiak.

(21.20)

Adott esetben befolyásolhatják a bíróság döntését, másrészt viszont jó benyomást tudnak tenni a fiatalkorúra, a vádlottra. Nem mindegy számunkra, hogy amikor az a fiatalkorú vádlott ott áll a bíróság elõtt, esetleg érzi-e, hogy a bíróság szimpátiával tekint rá, vagy úgy gondolja, hogy a nemek különbözõsége miatt eleve reménytelen az õ helyzete.

Ezért kérném a tisztelt bíróságot... (Derültség.)... - visszagondoltam arra, amikor még enyhe és kegyelmes ítéletet kellett kérni kilátástalan helyzetben -, hogy a tisztelt Országgyûlés férfi többsége gondoljon a fiatalkorú férfi elkövetõkre és szavazza meg, hogy legalább egy személy férfi legyen ebben a fiatalkorúak tanácsában. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage