Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA, a költségvetési és pénzügyi bizottság kisebbségi véleményének elõadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A költségvetési bizottság kisebbségi véleményét az alábbiakban foglalom össze:

A pótköltségvetés nem az államháztartási törvényben elõírt benyújtási kötelezettség, hanem kizárólag a kormány március 12-ei döntése alapján beterjesztett úgynevezett stabilizációs törvényjavaslat-csomag alapján lett benyújtva, s ennek költségvetési vetülete. Ezért egyszerû az összefüggés: mivel a törvénycsomagot nem egyensúlyjavítási szándéka, hanem tartalmi összetevõi miatt nem tudjuk támogatni, így a pótköltségvetést sem.

Ebben a pótköltségvetésben igen nagy a labilitás, ezért könnyen pót- pótköltségvetést involválhat. A bevételi oldalon mutatkozó mintegy 100 milliárdos labilitás, elsõsorban a 150 milliárdra tervezett privatizációs bevétel tervezése miatt, kérdésessé teszi a GDP kedvezõ arányszámában beállított 156 milliárd forintos hiányösszeg realitását. Mivel az idõarányos hiány már ezen a szinten van, ebbõl a szempontból is kérdéses az a prognózis, hogy ez összességében az év hátralévõ részében szinten tud-e maradni.

A bizottságban vita bontakozott ki a jelenlegi helyzet okairól, a kormány gazdaságpolitikájáról. Az ellenzék véleménye szerint a kormány által átvett gazdaság már olyan kedvezõ növekedési százalékokat mutatott, amelyek exportorientált továbbvitele jelentheti az egyetlen megoldást a belsõ piac megõrzése mellett a valóban jelentõs külsõ és belsõ egyensúlyi problémákra.

A kormány által átvett gazdaságban, költségvetési helyzetben benne volt az egyensúlyhiány problémája is, azt azonban mulasztásaival tetézte, és ezáltal jött létre a jelenlegi helyzet. A mulasztások közül kiemeltük a privatizáció leültetését, a külsõ és belsõ bizalomvesztést. Az ellenzék nagy problémának látja az infláció emelkedését, mivel az infláció emelkedése veszélybe sodorhatja az egyik legfontosabb dolgot, a kamatok csökkentését. Ez egy nagyon fontos összefüggés, amire rámutattunk.

Az ellenzék nagyon sajnálatosnak tartja, hogy a pénzügyminiszter úr eddig nem tudott eleget tenni a bizottság meghívásának. A költségvetési bizottság mindenképpen fõ bizottságnak tekintendõ mind a stabilizációs csomag, mind a pótköltségvetés szempontjából, ezért szeretnénk, ha a pénzügyminiszter úr - a bizottsági meghallgatáson tett ígéretével összhangban - minél hamarabb eleget tenne meghívásunknak. Megkérem az itt jelen lévõ államtitkár urat, hogy ezt tolmácsolja neki. (Akar László államtitkár bólint.)

Ezekben foglaltam össze a kisebbségi véleményt. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage