Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN, az önkormányzati és rendészeti bizottság kisebbségének elõadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az önkormányzati bizottságban az ellenzéki képviselõk kifogásolták, hogy a mostani pótköltségvetés a családokon, az ifjúságon túlmenõen a legnagyobb mértékben a helyi önkormányzatok érdekeit sújtja. Nem felelnek meg a valóságnak azok az állítások, amelyek itt 6 milliárdos többlettámogatásról beszélnek az önkormányzatok számára.

Hangot adtunk annak, hogy ez a pótköltségvetés, valamint a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosításának egyes fejezetei ellentétben vannak a Magyar Köztársaság alkotmányával.

(10.10)

Az alkotmány 44/A § (1) bekezdése kimondja, hogy a helyi képviselõ-testület önkormányzati ügyekben önállóan szabályoz és igazgat, döntése kizárólag törvényességi okból vizsgálható felül. Gyakorolja az önkormányzati tulajdon tekintetében a tulajdonost megilletõ jogokat, az önkormányzat bevételeivel önállóan gazdálkodik, saját felelõsségére vállalkozhat. Az önkormányzati törvényben meghatározott feladatai ellátásához megfelelõ saját bevételre jogosult, továbbá e feladatokkal arányban álló állami támogatásban részesül.

Befejezésül - idézve az alkotmányból -: a helyi önkormányzatokról szóló törvény elfogadásához a jelen levõ országgyûlési képviselõk kétharmadának szavazata szükséges. Ugyanilyen szavazataránnyal elfogadott törvényben korlátozhatók az önkormányzatok alapjogai.

Ezért tisztelettel felhívom elnök úr figyelmét, hogy mind a szavazásnál, mind pedig a következõ, önkormányzati törvényt módosító javaslatoknál szíveskedjék az alkotmány elõírásait figyelembe venni.

A bizottságban tiltakoztunk az ellen, hogy a helyi önkormányzat adósságot keletkeztetõ éves kötelezettségvállalásával, a hitelfelvételével, a járulékaival, valamint a kötvénykibocsátásával kapcsolatos korlátozások oly módon lépjenek életbe, hogy a hitelfelvételbõl származtassa a kormány az önkormányzatok eladósodását.

Csak emlékeztetni szeretném a tisztelt Házat arra, hogy a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény végrehajtásához 7,8 milliárd forint hitelt vett fel, aminek tekintélyes része az állami hitelfelvétel pótlása, hogy az önkormányzatok vegyék fel ezt a hitelt. Mûködési célú hitelekre 26,6 milliárdot vettek fel az önkormányzatok.

Az önkormányzati bizottság ülésén szót emeltünk az ellen is, hogy a szociális feladatoknak az önkormányzatokra történõ áthárítása mellett mintegy 15 százalékkal csökkenteni kívánja a belügyminiszter úr felhívó levele az önkormányzati szolgálatban dolgozókat.

Befejezésül szeretném azt is elmondani, a bizottságban szót emeltünk az ellen is, hogy ezek az intézkedések a pótköltségvetésben és a stabilizációs programban nem felelnek meg az Európai Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Állandó Konferenciája és a Magyar Köztársaság parlamentje által elfogadott Helyi Önkormányzatok Európai Chartájában rögzítetteknek. Kérjük, hogy a döntésnél ezeket a szabályozásokat is vegye figyelembe az elnök úr és a tisztelt Ház. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage