István József Tartalom Elõzõ Következõ

ISTVÁN JÓZSEF, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság kisebbségének elõadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság tegnap tárgyalta meg a pótköltségvetést. Errõl Hegyi Gyula képviselõtársam már részletesen tájékoztatta a Házat.

A pótköltségvetéssel kapcsolatban a kisebbségi vélemény azért alakult ki, mert az ellenzéki képviselõk általános vitára alkalmatlannak tartják a pótköltségvetés tervezetét.

A Pénzügyminisztérium szakembere elmondta, hogy az elvonások alapja részben a személyi juttatásokból történõ mintegy 3 százalékos elvonás. Ez elsõsorban a minisztériumokat érinti. Itt a takarékos gazdálkodással egyet tudunk érteni. A felhasználási kiadások elvonása mintegy 10 százalékos - ennek többsége beruházásokra és eszközök vásárlására volt tervezve. Még itt is azt mondjuk, hogy a takarékosságot tudjuk támogatni.

Az elõirányzatok területén viszont a mintegy 15 százalékos elvonást az ellenzéki képviselõk már nem tudják támogatni - például a Belügyminisztériumtól, a rendõrségtõl, az Országos Rendõr-fõkapitányságtól elvont mintegy 272 millió forintot, a megyei rendõr-fõkapitányságoktól elvont 28 millió forintot - akkor, amikor a közbiztonsággal gond van. Mindenütt azt halljuk - interpellációkban, felszólalásokban - és a vidéki, az egyéni választókerületbõl jövõ képviselõk jól tudják ezt, de tudja minden képviselõ, aki járja az országot, hogy a közbiztonság területén gondok vannak.

Az Országos Személyi Adat- és Lakcímnyilvántartási Hivataltól elvont 4,4 millió forinttal is még meg tudnánk barátkozni, hiszen ezt az elvonást takarékossággal valahogy még lehet kompenzálni. Az ombudsman-hivatal felállítása folyamatban van. Reméljük, hogy az elvonás után megmaradt összeg biztosítani tudja az ombudsmanok megválasztása után - az alkotmánynak és törvényeinknek megfelelõen - ombudsman-hivatalok felállítását és mûködését.

A teljesség igénye nélkül szeretném felsorolni azonban azokat az elvonásokat, amelyekkel semmilyen körülmények között nem tudunk egyetérteni. Nem tudunk egyetérteni a Határontúli Magyarok Hivatalától az 1,3 millió forintos elvonással; a Teleki László Alapítványtól a 15 millió forintos elvonással; a kisebbségi intervenciós keretbõl a mintegy 5 millió forintos elvonással; a határon túli könyvkiadás támogatásától a 20 millió forintos elvonással; a határon túli magyar pedagógusok továbbképzésétõl - amit nagyon fontosnak tartunk - az 5 és fél millió forintos elvonással; a határon túli magyarok kulturális támogatásától a 3,7 millió forintos elvonással. Már Hegyi Gyula képviselõtársam is említette a Gandhi Alapítványt, amit mi is nagyon fontosnak tartunk. A 19 millió forint elvonása után még beindulni sem tud ez az alapítvány; hiába jött létre, ha ilyen nagy mértékû elvonás történik. Nem beszélve a Hungária Televízió Alapítványtól 430,5 millió forint elvonásáról; a Házat-Hazát Alapítványtól 90 millió forint elvonásáról. És sorolhatnám még tovább, de nem kívánom tovább sorolni.

Mi, ellenzéki képviselõk úgy látjuk, hogy ezek az elvonások nincsenek összhangban a kormányprogrammal, sõt szöges ellentétben vannak velük, ezért nem tudjuk támogatni. Az elvonások esetében a források megjelölése nem az ellenzéki képviselõk feladata. A beterjesztõ feladata lett volna, hogy az elvonások helyett ésszerû, racionális, szakmai szempontból megalapozott átcsoportosításokkal ezeket az elvonásokat kisebbé tegye.

Végezetül megismétlem: az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságban az ellenzéki képviselõk a beterjesztett pótköltségvetést általános vitára alkalmatlannak tartják.

Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage