Kücsön Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

KÜCSÖN SÁNDOR, a honvédelmi bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársak! A honvédelmi bizottság 1995. április 27-ei ülésén megvizsgálta a Magyar Köztársaság 1995. évi pótköltségvetésérõl szóló, T/901. számon benyújtott törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát. A javaslat kialakítása közben elhangzott, hogy a pótköltségvetési törvény Honvédelmi Minisztérium fejezete a kormány gazdasági stabilizációs intézkedésével összhangban került kialakításra.

A honvédelmi tárca a kormány március 12-ei döntése után haladéktalanul megkezdte a pótköltségvetési javaslatban szereplõ 1 milliárd 593 millió 500 ezer forint elõirányzat megvonásának címek, alcímek közötti lehetséges felosztására vonatkozó javaslat kidolgozását, egyeztetve a Pénzügyminisztériummal. Ezt tartalmazza a pótköltségvetés tervezete. A minisztérium a haderõreform elképzeléseivel összhangban megtette a honvédség létszámának csökkentését elõkészítõ intézkedéseket is.

A bizottság kisebbségi elõadót nem állít, ezért tájékoztatom a tisztelt Házat: az ülésen az ellenzék részérõl felvetõdött, hogy a Honvédelmi Minisztérium által a parlamenti döntést megelõzõen tett elõkészítõ intézkedések nem sértik-e a törvényeket. A törvényes menetrend és az eddigi gyakorlat szerint a honvédség létszámának megállapítására az Országgyûlés jogosult - amit a mindenkori költségvetés elfogadásával tesz meg. A honvédség létszáma a jelenlegi hatályos költségvetési törvényben foglaltaknak megfelel.

Rövid véleménycsere után az elõttünk fekvõ 1995. évi pótköltségvetési törvényjavaslatot a honvédelmi bizottság - az Állami Számvevõszék véleményének figyelembevételével - 10 igen és 2 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak tartja.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage