Daróczy Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DARÓCZY ZOLTÁN, az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A Magyar Köztársaság 1995. évi pótköltségvetése címû T/901. számú törvényjavaslatot az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság megvitatta. A törvényjavaslatot 11 igen és 4 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak tartotta.

A bizottsági vitában többen kiegészítõ kérdéseket tettek fel a kormány és az Állami Számvevõszék jelen lévõ szakértõinek. Ezen kérdések többsége a felsõoktatással kapcsolatos részeket érintette. Külön szavazással a bizottság egy tartózkodás mellett - majdnem egyhangúlag - támogatta a következõket:

Az érvényes felsõoktatási törvény elõírja, hogy a tandíj az intézmények bevétele és annak felhasználásáról a felsõoktatási intézmények szabályzatai intézkednek. A benyújtott pótköltségvetés az ez évre várható, egymilliárd forintot kitevõ tandíjbevételrõl úgy rendelkezik, hogy az a központi költségvetést illeti meg. Ebben a kérdésben a bizottság egyetért az Állami Számvevõszék felvetésével, mely szerint a pótköltségvetés tandíjra vonatkozó része aggályos és jelenlegi ismereteink szerint törvénysértõ.

Bizottságunk határozott véleménye és kérése, hogy a tandíjfizetés feltételeit meghatározó kormányrendelet hiányában ebben a kérdésben felelõsen dönteni nem lehet. Ugyanakkor a bizottság megállapította azt is, hogy a gazdasági stabilizációt szolgáló kormányrendelet és a benyújtott pótköltségvetés nem áll összhangban a felsõoktatást érintõ tervekkel. Ezért félõ, hogy a mûvelõdési kormányzat csak az intézményi autonómia megsértésével tudja a kormány határozatait végrehajtani. A bizottság megfontolásra ajánlja az érdekegyeztetõ fórumok mielõbbi összehívását a tervezett intézkedések jogállami keretek közötti megoldása céljából.

A benyújtott pótköltségvetési törvényjavaslatot a többség azért ajánlja általános vitára, mert formai szempontból nem kifogásolható és a részletekre vonatkozó hiányosságok vagy értelmezési zavarok elutasítás esetén, a vita hiányában nem is kerülnének felszínre.

A bizottság határozott véleménye, hogy a stabilizációs törvénycsomag és a pótköltségvetés ma még kiszámíthatatlan távlati következményekkel, tendenciákkal jár. Ezek elemzése folyamán felmerültek a kormányprogrammal harmonizáló vagy annak ellentmondó részletek. A többirányú megszorító intézkedések összességét és annak hatását a különbözõ társadalmi rétegekre ma még nem lehet megítélni. Ennek tudatában a bizottság a tisztelt Országgyûlés figyelmébe ajánlja a következõket:

Az elmúlt alig egy évben a kormány három költségvetést - egy rendeset és két pótköltségvetést - nyújtott be a tisztelt Háznak jóváhagyásra. Azon túlmenõen, hogy ez szükségképpen bizonyos mennyiségû bizalmatlanságot kelt az elõterjesztõkkel szemben, sajnálattal állapítjuk meg, hogy a bizottság szakmai és politikai hatáskörébe tartozó dolgok tekintetében folyamatos elvonásokra és szigorító intézkedésekre került, illetve kerül sor. Nincs a bizottságunk nevében szereplõ olyan terület - emlékeztetõül fel is sorolom: oktatás, tudomány, ifjúság, sport -, amelyet ne érintett volna hátrányosan mindhárom költségvetési javaslat. Ezért jogosnak tartjuk felvetni azt a kérdést, hogyha egy ország az elõbb említett stratégiai szempontból fontos kitörési pontokat sorozatosan ellehetetleníti, szellemében és erkölcsében leépülési folyamatokba kényszeríti, akkor milyen erõkre kívánja modernizációs politikáját alapozni?

Reméljük, hogy a pótköltségvetés vitájában a tisztelt Ház erre a kérdésre is szakít idõt és a pusztán pénzügyi intézkedéseken túlmutatóan keresni fogja - és talán meg is találja - a helyes választ. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage