Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS KÁLMÁN, az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság kisebbségi véleményének elõadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A költségvetés vitájában a többségi és kisebbségi vélemény között alapvetõ eltérés egyetlen ponton volt: a többségi vélemény általános vitára alkalmasnak, a kisebbségi vélemény alkalmatlannak ítélte a tervezetet.

A pótköltségvetés oktatást érintõ fejezeteit számos erõteljes bírálat érte a kormánypárti képviselõk részérõl is. Egyik kormánypárti képviselõtársam véleményében úgy érezte, hogy az MSZP-s képviselõk szakmailag megalapozottabban és részletesebben bírálták a tervezetet, mint az ellenzéki képviselõk. Ezt a megalapozott bírálatot hiányolta is képviselõtársam az ellenzéktõl.

Az ellenzéki véleményt ezzel kapcsolatosan személyesen fogalmaztam meg a következõk szerint: örülünk, hogy a kormánypárti képviselõk igénylik véleményünket, reméljük, hogy ez az igény az ellenzéki módosító javaslatok elfogadásában is meg fog nyilvánulni.

(10.40)

Erre ugyanis eddig alig akadt példa.

Visszatérve a bizottság kisebbségi véleményére, úgy ítéljük meg, hogy a pótköltségvetés-tervezet olyan megszorításokat tervez az ifjúság, az oktatás, a felsõoktatás, a tudomány terén, hogy az szakmailag elfogadhatatlan. Más szemléletû megközelítést szorgalmaztunk és nem fogadtuk el azt a többségi megközelítést, amely szerint azért szükséges általános vitára alkalmasnak nyilvánítani a tervezetet, hogy a szakmai hibák a parlament nyilvánossága elõtt legyenek korrigálhatók. Erre reális esélyt itt nem látunk. Véleményünk szerint a szakmai vitákat a bizottságban kellene lefolytatni. Az ellenzék ezért a tervezetet általános vitára alkalmatlannak tartja. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a KNDP és az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage