Pancza István Tartalom Elõzõ Következõ

PANCZA ISTVÁN, a számvevõszéki bizottság kisebbségének elõadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! A számvevõszéki bizottság ülésén kisebbségi vélemény is megfogalmazódott. Ezt a véleményt szeretném most önök elõtt ismertetni.

Elõször is annak a véleményüknek adtak hangot az ülésen résztvevõ ellenzéki képviselõk, hogy a kormány által benyújtott, a Magyar Köztársaság 1995. évi pótköltségvetésérõl szóló törvényjavaslat szorosan kapcsolódik a korábban benyújtott, a gazdasági stabilizációt szolgáló egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslathoz, és így azt nem támogatják. Az ellenzéki képviselõk az 1995. évi pótköltségvetés általános vitára bocsátását nem szavazták meg.

A részletes vélemények kialakítása során elhangzott még, hogy az 1995. évi pótköltségvetésrõl kiadott állami számvevõszéki vélemény feltárja azokat a pontokat, amelyek hiányosságai ennek a pótköltségvetésnek. Ilyen a vám- és importbefizetési többlet. Csaknem kétharmadával nõ a vám- és importbefizetések elõirányzata. Realitásának megítélését megnehezíti, hogy már az eredeti elõirányzat is 20 milliárd forint vámbiztosítékból származó bevételt tartalmazott, ami sem közgazdasági, sem jogi nézõpontból nem illeti meg a központi költségvetést. A vámbiztosítékot ugyanis a vám és egyéb közterhek fedezésére letétként kell elhelyezni az importõröknek. Mindezek miatt a vámbiztosítéknak a törvényjavaslatban 25 milliárd forintra növelt összege nem vehetõ figyelembe bevételként. A másik ilyen probléma a privatizációs bevételeknél mutatkozik. Az Állami Számvevõszék véleménye - ami megegyezik az ellenzéki képviselõk véleményével - az, hogy a 152 milliárd forintos privatizációs bevétel nem realizálható. Legjobb esetben 90-100 milliárd forintra teljesülhet a költségvetés bevétele. A bevételekkel szembe kell állítani egyrészt a törvényi elõírásokat, msárészt az ÁV Rt. kötelezettségeit.

Több kisebb jelentõségû hiányosság is felmerült, de ezeket - úgy vélik az ellenzéki képviselõtársaim - módosító indítványok benyújtásával korrigálni lehet.

(10.50)

A fenti hiányosság figyelembevételével az ellenzéki képviselõk az 1995. évi pótköltségvetés általános vitára bocsátását nem szavazták meg. Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage