Szigethy István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Hack Péterhez hasonlóan én is csak az alkotmányügyi bizottságban, televízión láttam Dávid Ibolya felszólalását, illetõleg annak egy részét; ahhoz szeretnék röviden hozzászólni abban a körben is, amit ma Vastagh Pál érintett.

Dávid Ibolya felszólalásából úgy tûnt, mintha az egész javaslat alkotmányosságával és törvényességével valami baj lenne. Az alkotmányügyi bizottságban megvitattuk ezeket a kérdéseket és szeretnék ebben a körben egy- két észrevételt megtenni.

Szeretném jelezni, hogy az igazságügy-miniszter nagyon régen meghozott, egykori irányelve természetesen köti a kodifikátorokat, de senkinek ne legyen félreértése sem a parlamentben, sem pedig a televízió elõtt, hogy ez az Országgyûlést kötné. Tehát ha azt valamilyen formában ez a törvényjavaslat nem követte, az igazságügy-miniszternek jogában áll ezt bármelyik pillanatban felülbírálni. Tehát ez semmiféle törvényességi problémát nem jelentett.

A másik, amit egészen röviden szeretnék jelezni: többször szóba került példaként az 1991. évi XX. törvény. Szeretném jelezni, hogy abban a törvényben teljesen hasonló technikát alkalmazott a korábbi kormány, illetõleg a korábbi parlament és annyi összetartó erõ sem volt abban a törvényben, mint a mostaniban, hogy a gazdasági stabilizációs program jelenti az összekötõ kapcsot. Abba a törvénybe belekerültek olyan rendelkezések, mint például a közös munkaügyi döntõbizottságok megszüntetése, belekerült a kisajátítási kártalanítással kapcsolatos alkotmányos rendelkezés keresztülvitele az alsóbb szintû jogszabályokon - a Ptk.-tól kezdõdõen - belekerült, hogy egy könyvtárat mikor lehet tudományos könyvtárrá minõsíteni, és még sorolhatnám ezeket a példákat. Tehát van példa rá, a korábbi parlamentben van erre precedens, ilyen törvényt már hozott az Országgyûlés, függetlenül attól, hogy a költségvetési törvények rendszeresen ilyen formában készülnek.

Még egy apróság: úgy gondolom, ezekkel tényleg nem lett volna szabad elõállni a parlament plénumán, mert nem ide tartozik, de az, hogy kétoldalas címe legyen egy törvénynek... (Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage