Schamschula György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SCHAMSCHULA GYÖRGY (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Keller László úr rendkívül szellemes és ízléses felszólalását nem kívánom kommentálni. Nem az a színvonal, amin vitatkozni lehetne.

Viszont Gaál Gyula úrnak szeretném azért elmondani, hogy közgazdaságilag ugyanaz a hatás, ha én a költségvetés hiányát többletadókkal próbálom betömni, mint hogyha nem csinálok kisebb hiányt. Ugyanis ugyanaz a hatása a gazdaságra és a lakosságra. Tehát jó lenne, ha ezt a témát egyszer körüljárná, mert nem áll az a kritika, amit ön elmondott.

Burány úrnak és Francz Rezsõ úrnak hadd mondjam el, lehet, hogy rosszul fejeztem ki magam a Postabankkal kapcsolatban. A Postabank hirdetésére azért utaltam, mert elõször négy, majd megint négy százalékkal emeli a kamatait. Ha egy kereskedelmi bank ilyen gyorsan nyolc százalékkal emeli a kamatait, azért tessék elhinni nekem, hogy igen erõs inflációs nyomás van a pénzpiacon.

A másik: az állami kincstárjegyek, a postai takaréklevél - most nem tudom, pontosan idézem-e a megnevezést, amit most hoztak ki - állampapír. Akkor is állampapír, ha korábban kereskedelmi bankokon keresztül lett forgalomba hozva. Ez egy technikai hiba volt. Az elõzõ és a jelenlegi kormány részérõl is, hogy kereskedelmi bankokon keresztül hoztuk ezeket forgalomba, egy-két százalékkal ezáltal magasabb volt az úgynevezett kezelési költség, tehát ennyivel kevesebbet kapott a kormány.

Végül pedig azt szeretném elmondani, ha ma kétéves futamidejû állampapíroknál a végsõ idõszak kamatköltségét 38 százalékban írja elõ a blankettaszerzõdés, tehát a kibocsátó állami szervnek az ajánlata, akkor ebbõl az következik, hogy a jelenlegi évre önök által, tehát a kormány által 25 százalékra jelzett infláció semmiképpen nem tartható, sõt jövõre '96-ban az ideinél magasabb inflációval számol a...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage