Nikolits István Tartalom Elõzõ Következõ

NIKOLITS ISTVÁN tárca nélküli miniszter: Tisztelt Országgyûlés! A kormány megbízásából napirenden kívül azért kértem szót, hogy tájékoztatást adjak a Magyar Köztársaság Nemzetbiztonsági Hivatalánál tartott vizsgálatról, illetve annak megállapításairól és mindezek kapcsán a szükséges intézkedésekrõl.

Mindenekelõtt a vizsgálat elrendelésének körülményeirõl szeretnék szólni. Hivatalba lépésemet követõ második munkanapon a Nemzetbiztonsági Hivatal fõigazgatója jelentette, hogy az elmúlt években az átmeneti, 1990. évi X. törvény és a 26. minisztertanácsi rendelet alapján végrehajtott, a magyar állampolgárokat érintõ ellenõrzések gyakorlata jogilag alá nem támasztott, illetve jogszabályellenes volt. A fõigazgató jelentésében kiemelte, hogy halaszthatatlan a kialakult helyzet áttekintése és rendezése, egyúttal az eljárás egyértelmû szabályozása.

A jelentés tartalmáról haladéktalanul tájékoztattam a miniszterelnök urat, és kértem egyetértését az ügyben a Nemzetbiztonsági Hivatalnál végrehajtandó átfogó vizsgálat megindításához. Ezt követõen 3 fõs, jogászokból álló munkabizottságot bíztam meg a vizsgálat lefolytatására, ez 1995. április 25-én befejezõdött. A bizottság feladata az 1990. május 1. és az 1995. március 31. közötti idõszakban magyar állampolgárokat érintõ nemzetbiztonsági ellenõrzések vizsgálata volt. A vizsgálat kiterjedt az eljárások szabályozottságára, valamint gyakorlatára. A vizsgálat célja az volt, hogy valós képet kapjunk errõl az érzékeny területrõl és megteremtsük a részletes jogi és eljárási szabályozás lehetõségét.

A vizsgálat megállapította, hogy 1990. május 1. és 1995. március 31. között összesen 1424 személy ügyében készült környezettanulmány és 115 esetben végeztek operatív megfigyelést. Megállapítást nyert, hogy ebbõl 797 esetben volt tapasztalható különbözõ mértékû szabálytalanság. Több mint száz esetben elmulasztották az eljárás írásbeli elrendelését. Nem történt meg továbbá a törvényben elõírt esetekben az érintett személy tájékoztatása és a vizsgálati anyagok megsemmisítése.

Számos esetben használták fel a Nemzetbiztonsági Hivatalt arra, hogy nemzetbiztonsági szempontból teljesen indokolatlan vizsgálatokat végeztessenek. Hangsúlyozni kívánom, hogy a feltárt szabálytalanságokért a felelõsség nem a szolgálat végrehajtó munkatársait terheli.

Tájékoztatom a tisztelt Országgyûlést, hogy az új kormány hivatalba lépése óta, azaz 1994. július 15-tõl kezdõdõen a nemzetbiztonsági ellenõrzések elrendelése minden esetben a meglévõ szabályoknak megfelelõen és kizárólag indokolt esetekben történt. A vizsgálat alátámasztotta, hogy sürgõsen meg kell határozni azon személyek körét, akik különösen fontosnak és bizalmasnak minõsülõ munkakört töltenek be, és ezért ilyen vizsgálatuk indokolt.

(14.40)

A vizsgálóbizottság javaslatai alapján a következõ intézkedésekre kerül sor:

1. A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény hatálybalépéséig kormányrendeletben szabályozzuk a különösen fontos és bizalmas munkakört betöltõ személyek tudtukkal történõ védelméhez szükséges feladatkört és alapvetõ normákat.

2. Utasítottam a Nemzetbiztonsági Hivatal fõigazgatóját, hogy intézkedjen a belsõ eljárási rend kialakításáról, valamint a nyilvántartásra, az adatkezelésre és a titkos eszközök alkalmazására vonatkozó szabályozás átdolgozásáról.

Tisztelt Országgyûlés! A vizsgálóbizottság jelentését a nemzetbiztonsági kabinet 1995. május 3-án, majd a kormány május 4-én megtárgyalta. A kormány úgy foglalt állást, hogy javasoljam az Országgyûlésnek: bízza meg a parlament nemzetbiztonsági bizottságát a lefolytatott vizsgálat megállapításainak áttekintésére és a szükséges állásfoglalás kialakítására.

Tisztelt Képviselõtársaim! Meggyõzõdésem szerint az ügy tisztázása és megnyugtató jogi szabályozása egy demokratikus jogállamban elengedhetetlen az egyértelmû viszonyok kialakítása érdekében. Csak ilyen módon teremthetjük meg annak feltételét, hogy a nemzetbiztonsági szolgálat munkatársai szabályozott körülmények között, az állampolgárok számára is megnyugtató módon járhassanak el.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage