Suchman Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SUCHMAN TAMÁS tárca nélküli miniszter: Csak három mondatot szeretnék mondani.

Az egyik az, hogy az emberi méltóság megtartásának az is eszköze, ha valaki az igazsághoz feltétel nélkül ragaszkodik. Ezt Szabó Iván úrnak arra a megjegyzésére mondom, hogy miért pont én válaszoltam erre a kérdésre. Azért, mert e pillanatban ez a tisztem, és egyébként, Torgyán képviselõ úr, az ÁV Rt. az, amelyik ezt az adóskonszolidációs határozatot hozta.

A másik megjegyzés Szabó Iván képviselõ úr számára, hogy a vizsgálóbizottság nyilván meg fogja kapni ezt a határozatot. Tekintettel arra, hogy ez nem titkos kormányhatározat, felolvasom az elsõ mondatát: "Az igazgatóság megtárgyalta az elnökség elõterjesztését, a magasabb privatizációs bevételek elérése érdekében az alábbi határozatot hozza. Felhatalmazza az ügyvezetést, hogy a Pénzügyminisztériummal kössön szerzõdést adóskonszolidációs kötvénycsomag megvásárlására." Kevesen értik ezt, de Szabó Iván képviselõ úr érti: ez nem arra vonatkozik, hogy kölcsönt kapott, nem arra vonatkozik, hogy a mérlegét, azaz az eredményét javították, hanem adóskonszolidációs kötvénycsomagot kapott a magasabb privatzációs bevételek elérése érdekében.

Úgy gondolom - és ez a harmadik megjegyzésem -, hogy mindaz, amit ön elmondott, jelentõs mértékben árt részint a privatizációnak, részint a bankprivatizációs üzleti érdekeknek, tekintettel arra, hogy az újsághírekben tetszett olvasni, pedig frakcióvezetõként megtehette volna, hogy tájékozódik. Úgy gondolom, nem olyan közöttünk a kapcsolat - és ezt a privatizációs törvény elõkészítése során tanúsítottam is -, hogy hiteles felvilágosítást ne kapott volna.

Kérem még egyszer a tisztelt képviselõházat - hiszen minden a nyilvánosságra tartozik -, hogy a vizsgálóbizottság keretében kérjék meg azokat a tájékoztatásokat, amelyek nem sértenek üzleti érdeket, de tekintettel arra, hogy önök hangsúlyozzák legtöbbször, hogy nemzeti tulajdonról és nemzeti érdekrõl van szó, a továbbiakban megalapozatlan kijelentéseket kölcsönösen ne tegyünk. Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage