Gaál Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

GAÁL GYULA (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr. Ismét meggyõzõdhettünk arról, hogy Szabó Iván ügyes politikus. Nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy a parlament nyilvánossága elõtt megvédje azt a körülbelül 380 milliárd forintos bankkonszolidációs programot, amelyet az elõzõ kormány idejében végrehajtottak - és amiben õ mint pénzügyminiszter döntõ szerepet vállalt -, ugyanakkor súlyos kritikával illesse azt a 12 milliárd forintos bankkonszolidációt, amely egy közvetlen privatizáció elõtt álló bank esetében történt meg. Szemben az elõzõvel, a 380 milliárd forinttal - amelynek az éves kamatfizetési kötelezettsége évenként 100 milliárd forintos nagyságrendûre tehetõ, amelyet valóban mindannyiunk kétezer forintjából kell a kormánynak fizetnie -, ez az utóbbi 12 milliárd forintos konszolidáció nem jár semmiféle többletkiadással a költségvetés számára. Olyan államkötvényeket adott át a Pénzügyminisztérium a Budapest Bank részére, ami után nem jár kamat, tehát nem térít ezután külön kamatot a költségvetés, külön jövedelme a banknak nem származik ebbõl a konszolidációból. Pusztán arról volt szó - ahogy ez a miniszter úr tájékoztatójában is elhangzott -, hogy egy éven belül lejáró tartaléktõke- feltöltési lehetõséget nyújtott a bank számára, amivel az a mérlegében olyan pozitív saját tõkét tudott kimutatni, amely a privatizációt elõsegíti.

Nyilvánvaló, a privatizáció érdekében egy ilyen mérlegfeltöltés azzal az eredménnyel jár, hogy lényegesen nagyobb árfolyamon lehet privatizálni azt a bankot, amelyiknek a mérlege rendben van, mint azt a bankot, amelyiknek nincs rendben a mérlege. Ezt - miniszter úr megint csak pontosan tudja - a tartaléktõke részeként kapták, és pontosan így került nyilvánosságra az ügy, hogy a közgyûlésen beszámoltak róla.

Utolsó mondatom, megjegyzésem: azt gondolom, hogy éppen ezért a felelõsség nem azoké, akik ezt a privatizációs akciót elõkészítették és végrehajtani kívánták, a felelõsség azoké, akik nem tájékozódtak ebben a kérdésben kellõképpen, hanem egy jó lehetõséget láttak arra, hogy politikai indulatokat gerjesszenek. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage