Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Nem az a kifejezetten visszalépõs típus vagyok. (Derültség. - Gellért Kis Gábor: Erre nem kell büszkének lenni!) Köszönöm szépen a szót, elnök úr.

A Független Kisgazdapárt arra kíván rámutatni a most elhangzott vita kapcsán, hogy itt súlyos személyes összefonódások vannak a Budapest Bankot illetõen, az Állami Vagyonügynökség Részvénytársaságot illetõen és a privatizációs ügyeket illetõen.

(15.10)

Úgy gondoljuk, hogy valóban nem szerencsés, hogy a privatizációs miniszter úr - aki egyben a Budapest Bank marcali fiókjának elnöke is volt - ebben az ügyben megszólalt, annál is inkább nem, miután a költségvetési törvényben '94- re 175 milliárd forint volt elõirányzva. Ebbõl befolyt - írd és mondd - 7,9 milliárd, tehát még 5 százalék sem. Erre pedig egész évben fizettek havi 700 ezer forintos fizetéseket, és emellett évente kétszer adtak prémiumokat.

Tehát joggal kérdezzük: miért a diákok kétezer forintjához akarnak nyúlni? Miért nem leplezik le végre azokat a tolvajokat és rablókat, akik milliókat visznek el, törvényesítettnek feltüntetett eszközökkel az ország pénztárából? Úgy gondoljuk, hogy tökéletesen helyes, hogy vizsgálóbizottságot kell felállítani. De ismétlem, nemcsak a Budapest Bank visszamenõleges tevékenységét kell megvizsgálni, hanem a privatizációs visszaéléseket, köztük az Állami Vagyonügynökség Részvénytársaságét is, amely - ismétlem - a kormány magánbankjaként mûködik, ezért alkotmányellenes a mûködése. Ezért a vizsgálatot a legszigorúbb eszközökkel le kell folytatni. Köszönöm a türelmüket. (Taps a kisgazdák padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage