Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Fidesz parlamenti képviselõcsoportjának a tagjai értetlenül állnak az elõtt, ami a kormány képviselõi részérõl elhangzik ebben a Házban ennek az ügynek a kapcsán. Értetlenül azért, mert nem tudjuk (Gellért Kis Gábor: Hát ez az!), hogyan hozzák össze ezeket a különbözõ dolgokat, és hogyan próbálják kimagyarázni azt, hogy az a hibás, aki végül is erre a dologra fényt derített.

Nem mi beszéltünk ugyanis államcsõdrõl, uraim és hölgyeim, nem mi mondtuk azt, hogy az országnak likviditási gondjai lehetnek. Ez az ügy - amennyiben azok a tények beigazolódnak, amelyekrõl korábban képviselõtársaim szóltak - teljesen kivonja és elvonja a kormány morális tartalékait.

Hogyan is lehet ugyanis hiteles az a kormány és annak a kormánynak a minisztere, amely kormány áldozatvállalásról papol, amely a feketegazdaság elleni küzdelmet hirdeti meg, miközben ilyen árnyékos ügyletek folyhatnak - gyakorlatilag a nyilvánosság háta mögött - ebben az ügyben. Hogyan lehet áldozatot kérni az ország nehéz helyzetére hivatkozva, miközben 12 milliárd forintok mozognak? Ennek a 12 milliárd forintnak az egy évi kamata a négyszerese lenne annak, amit önök tandíj címén be szeretnének vonni a Bokros- csomag tekintetében. S mindezt a jogszerûség határait súrolva.

Éppen ezért támogatjuk azt a kezdeményezést, amely arról szól, hogy egy vizsgálóbizottságot kell felállítani ebben a kérdésben, hogy a tények napvilágra kerüljenek. Persze nem a kormánypártok kegye ez a dolog, hiszen a Házszabály biztosítja ezt a jogot az ellenzék számára is, és az ellenzék elegendõ ahhoz, hogy ilyen vizsgálóbizottságot felállítson; ennek megfelelõen nem kegygyakorlásnak tekintjük ezt a dolgot.

Mivel az üggyel kapcsolatban számos más vonzat is napvilágra kerülhet, ezért a Fidesz frakciója azt javasolja, hogy ne csak ez a vizsgálóbizottság, hanem az Állami Számvevõszék is indítson és kezdeményezzen vizsgálatot ebben az ügyben. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

Ennek alapján aztán már tisztán láthatunk abban a kérdésben, hogy a kormány valóban vizet iszik és bort prédikál, miközben... (Derültség. - Az elnök kikapcsolja a frakcióvezetõ mikrofonját.) Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage