Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm, tisztelt elnök asszony.

Tisztelt Ház! A Fidesz képviselõcsoportja azért kért szót napirenden kívül... (Dr. Petõ Iván: Kik kértek szót? Csak egy ember szól!), azért kértünk szót napirenden kívül, mert a felsõoktatás helyzete nemcsak azért van válságban, mert a Bokros-csomag elvonásokkal, sõt elbocsátásokkal kívánja sújtani, hanem azért is, mert a kormány - véleményünk szerint - nem tesz eleget törvény szabta kötelezettségeinek.

Az 1993/LXXX., a felsõoktatásról szóló törvény 125. §-ának (4) bekezdése úgy rendelkezik, hogy '94. december 31-éig a kormánynak a Ház elé kellett volna terjesztenie a felsõoktatás fejlesztésérõl szóló törvény javaslatát. Ezt a határidõt tavaly a kormány a költségvetés vitája során kérte módosítani '95. április végére, s a kormány többsége ezt meg is szavazta. Április vége eltelt, a kormány azonban ennek, az immár halasztott határidõnek sem tudott eleget tenni, és nem bocsátotta a tisztelt Ház elé a felsõoktatás fejlesztésérõl szóló törvényt.

(9.10)

Még március 12-én, az emlékezetes kormányülésrõl szóló határozatában is úgy szól a kormány, hogy a tandíjat a felsõoktatási fejlesztési törvény keretében kell rendezni, s ettõl a március 12-ei állásponttól, ha úgy tetszik kormányrendeletben is vállalt állásponttól, tért azután el a kormány oly módon, hogy nem látja ma már szükségesnek a felsõoktatás fejlesztésérõl a törvény alkotását, hanem pusztán egy országgyûlési határozat tervezetét készítette el.

A mi véleményünk szerint ezzel két gond van. Az egyik, hogy jogilag nem felel meg a törvény szabta elõírásnak, a másik, más célt, ha úgy tetszik politikailag más célt szolgál egy országgyûlési határozat, mint egy fejlesztési törvény.

A kormány '95. április 30-áig tehát nem terjesztette a Ház elé azt, amire törvény kötelezi, illetve nem is fogadott el a parlament e kötelezettséget megjelenítõ törvénypasszust feloldó törvénymódosítást.

Elénk került ugyan a pótköltségvetésnek a tervezete, és a pótköltségvetés 29. §-ának, ha jól emlékszem, e) pontja tartalmazza a '94-ben elfogadott '95- ös költségvetési törvény záró rendelkezéseinek hatályon kívül helyezési passzusait. Azonban ennek a beterjeszése nem mentesíti a kormányt a felsõoktatási törvénynek a Ház elé terjesztése alól.

A mi véleményünk szerint tehát a kormány ilyen értelemben mulasztásos törvénysértés állapotába, vagy ha úgy tetszik - a törvény betartására az alkotmány kötelezi a kormányt -, alkotmánysértés állapotába került. Ezt orvosolni kell vagy oly módon, hogy a kormány beterjeszti a felsõoktatás fejlesztésérõl szóló törvény tervezetét immár késve, de lezárva ezt a törvénytelen állapotot, vagy oly módon, hogy egy önálló törvénymódosítással kéri ez alól a kötelezettség alól a felmentését. Vagy egyiket, vagy másikat a kormánynak választania kell. Az az állapot, amiben ma leledzik a kormány, a mi véleményünk szerint jogilag sem elfogadható, politikailag valamennyien tudjuk, hogy elfogadhatatlan. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage