Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Mindenekelõtt szeretném megköszönni Pokorni képviselõ úrnak, hogy felhívta a figyelmet erre a körülményre.

Én úgy gondolom, hogy egyetlen kormány sincs beoltva az ellen, hogy valamely mulasztása révén törvényt sértsen, és éppen emiatt az országgyûlési képviselõknek és különösen az ellenzéki képviselõknek rendkívül fontos feladata erre minden adandó alkalommal rámutatni. Tehát tényleg õszintén köszönöm Pokorni képviselõ úr felszólalását.

Mindazonáltal nem értek egyet vele. Úgy gondolom, hogy jelen pillanatban a kormány nem leledzik mulasztásos törvény- vagy alkotmánysértésben.

A hivatkozott 1993. évi LXXX. törvény 125. § (4) bekezdésének a kormány a saját megítélése szerint eleget tett azáltal, amikor a határidõ elõtt egy elõterjesztést nyújtott be a tisztelt Házhoz a felsõoktatás fejlesztésének irányelveirõl egy országgyûlési határozati javaslat formájában és egyidejûleg kezdeményezte az említett paragrafus hatályon kívül helyezését. Mindezt pedig a jogalkotásról szóló '87. évi XI. törvény alapján cselekedte, amely szerint a kötött törvényi forma nem alkalmas a hosszú távú elképzelések kijelölésére, hanem az 53. § szerinti irányelv teszi ezt lehetõvé.

A megfogalmazottak súlyát kívánja hangsúlyozni az Országgyûlés által elfogadott határozattal, ami megszabná a kormány feladatát és beszámolási kötelezettséget is elõír.

A kormány úgy gondolja, hogy ezzel a maga részérõl eleget tett a hivatkozott 125. § (4) bekezdésében foglalt kötelezettségének és kéri a tisztelt Házat, hogy a szóban forgó határozati javaslatot mielõbb fogadja el. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage