Szabad György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABAD GYÖRGY (MDF): (Mikrofonja feltûzése nélkül kezd beszélni.) Köszönöm. Tisztelt Elnöknõ! Tisztelt Országgyûlés! (Zaj. - Dr. Szabad György feltûzi mikrofonját.) Elnézést.

Hajdú János néhány megállapításához szeretnék hozzászólni. Úgy gondolom, hogy mindig helyes differenciálni és annak alapján kategorizálni. Két vonatkozásban utalok erre.

Bajcsy-Zsilinszky, Kéthly Anna és Bródy Ernõ pályája nem azonos Rákosi Mátyás, Gerõ Ernõ vagy Péter Gábor pályájával. Kényszerpálya címén mindezeket egy kalap alá vonni - akár említve neveket, akár nem -, a magyar történelem egy nagyon fontos szakaszára árnyékborítást jelent.

A másik más vonatkozásban érdemli meg a differenciálást. A modern amerikai történeti és politikai irodalom - nem külön-külön, hanem összesítõ kötetben is - a liberalizmusnak mintegy 24 irányzatát tudta eddig megkülönböztetni. Tehát, hogy ki liberális, ez egy nagy halmaznak bizonyos egymástól élesen különbözõ elemeire is utalhat.

Azt hiszem, hogy ebben a teremben is nagyon sokan nevezik magukat liberálisoknak, akik között egy világ és esetleg egy pokol húzódik meg. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage