Filló Pál Tartalom Elõzõ Következõ

FILLÓ PÁL, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság többségének elõadója: Igen tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Az Országgyûlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága május 4-ei ülésén megvitatta a T/912. számon benyújtott, a foglalkoztatás elõsegítésérõl és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvénymódosítási javaslatot, illetve eldöntötte annak vitára való alkalmasságát.

A bizottság tagjai és a szakértõk egyetértettek azzal, hogy olyan változtatásokra van szükség, amelyek ösztönöznek a munkavállalásra, illetve csökkentik a feketemunka végzésének lehetõségét. Ilyen elemek ebben a módosító csomagban tulajdonképpen azok a törvényszakaszok, amelyek szigorítják a szabálytalan munkavégzés lehetõségét; ezen belül szankcionálják azokat a munkáltatókat, akik engedély nélkül külföldi munkavállalókat foglalkoztatnak, illetve szigorít a törvény a munkavállaló bejelentési kötelezettségén is. Tehát ha a munkanélküli-ellátásban részesülõ nem jelenti be, hogy keresõ tevékenységet folytat, a jövõben ennek szigorúbb következményei lesznek.

Szintén támogatást nyert a bizottság ülésén a módosító javaslatnak az a része, amelyben az önkormányzatok lehetõségeit igyekszik a javaslat bõvíteni, hogy a jövedelempótló támogatásban részesülõk számára fokozottabban tudjanak közhasznú munkavégzést szervezni.

Ugyanakkor néhány kérdéskörben vita is kialakult a bizottság ülésén. Ezek a kérdések, ahogy államtitkár úr is említette, az ÉT-megállapodással kapcsolatos vitatott kérdések voltak. Természetesen szóba került a bizottság ülésén az is, hogy egy átfogó módosítás vagy pedig ezek a részletszabályozások a megfelelõ módosítási lehetõségei ennek a törvénynek. Többen megfogalmazták: jó lenne, ha átfogó módosításra kerülne sor. A legkomolyabb vita tulajdonképpen a bizottság ülésén az elõnyugdíj helyett belépõ nyugdíj elõtti munkanélküli-segély ügyében volt.

Ennek ellenére szeretném arról tájékoztatni az igen tisztelt Országgyûlést, hogy a bizottság 8 igen és 4 nem szavazattal a javaslatot általános vitára alkalmasnak tartotta. Gondolom, a vitatott kérdések részleteirõl majd Mádi László képviselõtársam részletesen fog szólni. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage