Rapcsák András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RAPCSÁK ANDRÁS (KDNP): Én viszont örömmel elfogadom államtitkár asszony válaszadását.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Kérdésem konkrét térségre vonatkozik, de maga a probléma érinti az ország valamennyi hasonló adottságú területét. A múlt századi folyószabályozással kialakult holtágak vízterülete együttesen nagyobb, mint a Balaton. Választókerületemben található többek között a mártélyi Tisza- holtág, mely esetében mind ez ideig számos kompromisszummal többé-kevésbé sikeresen volt összeegyeztethetõ a felvetõdõ számos érdek. A holtág vízminõség-romlása, a holtágat övezõ erdõterület kipusztítása és a természetvédelmi kezelõ egyoldalú és merev, sok esetben szakszerûtlen magatartása megbontotta ezt a békésnek látszó idillt. Mint errõl a parlament környezetvédelmi bizottságának alelnöke és több tagja a helyszínen meggyõzõdhetett, Hódmezõvásárhely megyei jogú város önkormányzata hiába tesz meg minden erõfeszítést és hoz jelentõs anyagi áldozatokat a holtág és környezetének fenntartására, ha a többi tulajdonos és kezelõ nem partner ebben.

Mártély község a holtág mellett terül el, és mintegy ezer lakosával szintén szenvedi, többek között, évente az elviselhetetlen szúnyoginváziót. A vendégek egy-két nap után pánikszerûen távoznak, de a község lakói, különösen a gyermekek hova meneküljenek? A szúnyogirtásra vonatkozó kérelmeinket évrõl évre elutasítja a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatósága, a természet védelmére hivatkozva. Tekintettel arra, hogy a szúnyogok többsége nem ismeri pontosan a közigazgatási határokat, az idén is jelentõs szenvedés vár az érintettekre.

Kérdésem államtitkár asszonyhoz a következõ:

A tárca megítélése szerint része-e az ember a környezetnek, és ha igen, tarthat-e õ is igényt a természettel szembeni, például szúnyoginvázió elleni védelemre?

Kérdezem továbbá, hogy van-e a tárcának ezzel összefüggésben elképzelése arra vonatkozóan, hogy az egyre élesedõ ellentéteket feloldja a kérdéses területeken, kezdeményezi-e a területek tulajdoni és kezelõviszonyainak megváltoztatását az érintett települések és az állampolgárok érdekeinek összehangolásával.

Várom államtitkár asszony válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage