Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Rapcsák Úr! Azt hiszem, és azzal valóban egyetértek, hogy a szúnyogok tényleg nem ismerik a közigazgatási határokat, de azt hiszem, hogy a jogszabályokat sem, s ezért a szúnyogoknál azt hiszem, hogy sokkal mélyebb problémát vetett fel képviselõ úr a kérdéseiben a hosszas felvezetést követõen.

A mártélyi tájvédelmi körzet 1972 óta védett, több mint 2000 hektárt érint.

Képviselõ úr kérdésére válaszolva elmondhatom, hogy az ember igen, valóban része a környezetnek, s az ember nem a természettel történõ szembenállásával, hanem azt hiszem, hogy valamennyi, a környezetében lévõ élõlénnyel harmóniában kell hogy éljen.

(14.20)

Kiinduló tétel a környezetvédelem, illetve a természetvédelem kérdése tekintetében az az alkotmánybírósági határozat lehet, amit másfél-két évvel ezelõtt hozott az Alkotmánybíróság a védett természeti területek védettségi szintjének fenntartása tárgyában, amiben gyakorlatilag a nemzetközi szerzõdések is megjelennek. Ez alapján kézenfekvõnek tûnik bármilyen olyan megoldás, ami a tulajdonviszonyokat érinti, s ami egyrészrõl a természetvédelmi szervezetek kezelését illeti. De feltételezhetõ az a megoldás is, amit kérdésében a képviselõ úr sugalmaz, tehát harmadik személy kezelõi joga azzal, hogy a természetvédelmi hatóság hatósági eszközökkel biztosítja a természetvédelem érdekeit. Csak zárójelben jegyzem meg, bár idõm rövid, hogy errõl rendkívül nagy a dilemma még ma is a szakemberek körében.

Gondolkodásmódunk Szküllája és Kharübdisze egyrészrõl fõleg az alkotmánybírósági határozat és a nemzetközi szerzõdések lehetnek; másrészrõl természetesen az a bizottsági határozat, amit a képviselõ úr is említett felvezetésében. De hozzá kell tennem: meghatározó számunkra az az 1991. évi XXXIII. törvény is, amely a 7-8. §-ában, mint ahogy a képviselõ úr is tudja, amit az önkormányzatoknak történõ átadásnál a védett területekre vonatkozóan rögzít.

Kérem, hogy fogadja el ily módon a válaszomat. Köszönöm a figyelmüket. (Taps balról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage