Bajor Tibor Tartalom Elõzõ Következõ

BAJOR TIBOR (MSZP): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Miniszter Úr! Legutóbb a mezõgazdasági tárca vezetõinek tettem fel a kérdést itt a parlamentben a mezõgazdasági termékek felvásárlásának helyzetérõl. De azóta is rendszeresen kérdezik tõlem választási körzetemben: mi lesz a felvásárlással, mi lesz a feldolgozással?

Nem mindegy az, hogy a termékeket étkezésre vásárolják-e fel vagy feldolgozásra, hiszen mások a termelési költségek és más az átvételi ár is. Nagyon meg kell fontolni azt, hogy ötször vagy tizenötször permetezik-e meg az almát vagy más gyümölcsöt, mert a permetszer és egyéb anyagok ára is folyamatosan változik, emelkedik. Választási programunk kialakítása során megfogalmaztuk azt a feltételt, hogy a mezõgazdasággal kapcsolatos privatizáció során végig szem elõtt fogjuk tartani a mezõgazdasági termelõk érdekeit. A további termelés folyamatosságát feltétlenül elõsegíti, ha nemcsak alapanyagként, hanem minél magasabb szinten feldolgozott mértékben adjuk el a feldolgozásra felvásárolt árut, például az étkezési célra nem alkalmas almát. És nagyon fontos, hogy az itt keletkezett bevétel legalább egy részét fordítsák vissza a termelésbe, juttassák vissza a termelõhöz.

Ezért kérdezem öntõl, hol tart ma a mezõgazdaság alapanyag-feldolgozó és felvásárló vállalatainak privatizációja. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage