Suchman Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SUCHMAN TAMÁS tárca nélküli miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársam! Több kérdést is tett fel, én nyilván mindegyik kérdésére azzal tudok válaszolni, hogy hol tart a mezõgazdasági és élelmiszeripari cégek privatizációja.

Szeretném elmondani, hogy március 10-e körül - amikor e kérdésrõl legelõször beszéltünk - kiadásra került egy olyan intézkedés, melynek eredményeként a még el nem adott és kisebbségi részvények tulajdonhoz jutásánál elsõ helyre sorolta az Állami Vagyonügynökség a termelõket és a hozzájuk integrálódó egyéb cégeket.

A kérdéshez kapcsolódva néhány felsorolást szeretnék általánosan tenni, elmondva azt, hogy 100 százalékban privatizációra került a növényolajipar, a dohányipar, az édesipar, 73 százalékban a hús- és a halfeldolgozó-ipar, a tejipar 45 százaléka, a gabonaipar 63 százaléka, a sütõipar 65 százaléka, a cukoripar 61 százaléka, a söripar 80 százaléka és az állami gazdaságok 59 százaléka. Amire még lehetõség van: az élelmiszeriparban állami tulajdonban lévõ 25 milliárd forint értékû részvénycsomagnak a mezõgazdasági termelõk részére történõ meghirdetése kárpótlási jegyért és annyi készpénzért, amely a cégek likvid helyzetének a javításához feltétlenül szükséges, magyarul, amivel a forgóeszközöket biztosítani lehet, mert nem mûködõ privatizációt nem támogatnék.

S egy gyors felsorolás arról, hogy ígéretünknek, ígéretemnek megfelelõen május 5-étõl meghirdetésre kerülnek az alábbi cégek: Dél-dunántúli Gabona, Gyõrtej, Békésgabona, Tolnatej, Hengermalom, Debreceni Hús, Északtej, Nagykõrösi Konzervgyár, Zalatej, Albakenyér, Szegedtej, Tiszakenyér, Szabolcstej, Szolnoki Sütõipari Vállalat, Gyõri Szeszipari Vállalat, Szombathelyi Tejipari Vállalat, Répcelaki Sajtgyár, Dél-magyarországi Gabona Részvénytársaság 10 százaléktól 50 plusz 1 százalékig visszavévõ részvénycsomaggal.

Ezt a tevékenységet folytatni szeretnénk, egy 3 milliárdos nagyságrendet már meghirdettünk, már kint vannak a tenderek, az érdeklõdõk már megvásárolták a tenderfüzeteket, és elképzeléseim szerint 25 milliárd forintos nagyságrendig közel lehet hozni a termelõket. S nagyon fontosnak tartom - ez a felsorolásból is kitûnt -, hogy ha a piac egy részét a privatizáció következtében elveszítették, a maradékot ne veszítsék el.

Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage