Berregi István Tartalom Elõzõ Következõ

BERREGI ISTVÁN (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr, Képviselõtársak! Itt a tavasz, a természetben megindult a növekedés, nõnek a fák rügyei, a virágok hajtásai és az elvetett növények is. Ezek növekedését örömmel és megelégedéssel figyeljük. De szomorúan figyeljük és tapasztaljuk azon sok ezer, földdel rendelkezett társunk egyre növekvõ türelmetlenségét, elégedetlenségét, mérgét, dühét, felháborodását, akik különbözõ manipulációk folytán még ma sem jutottak jogos tulajdonukhoz.

Mirõl is van szó röviden? Valamennyien tudjuk, hogy még az elõzõ kormány által megjelentetett '93. évi II. törvény értelmében azok a szövetkezeti tagok, akik '93. március 30-ig beadták kilépési szándékukat a szövetkezethez és tagi földdel rendelkeztek, a földet meg kellett volna kapniuk. Hadd emlékeztessem önöket arra, hogy már a Németh-kormány is adott lehetõséget e földek visszaigénylésére, a 91-es törvény alapján, noha ezt akkor kevésbé tudatosították.

A mostani kormány, bezzeg választási kampányában nem gyõzte hangsúlyozni a mezõgazdaság talpraállítását, a mezõgazdaságban is a magánosítás elõmozdítását! Ma már jól látni, mi lett belõle: az, ami a többi, akkori ígéretbõl, vagyis e területen is szinte minden a visszájára fordult. Igaz, lettek magángazdák, földbirtokosok, vállalkozók, földbérlõk, csak valahogy nem azok, akiket a vidék szeretett volna látni - legalábbis nagy részük nem az. Rengeteg példát lehetne felsorolni, ami korrupcióra, visszaélésekre, a tagok félrevezetésére, becsapására, fenyegetésre utal. Vannak szövetkezeti vezetõk - persze tisztelet a kivételnek itt is -, akik mindent elkövettek és elkövetnek ma is azokkal szemben, akik ki akarják kérni földjüket. Ugyanakkor õ maga - vagy egy-két régi elvbaráttal - 1000-1500 hektáron gazdálkodik. A földkiadó bizottságok tagjai általában tsz-vezetõkbõl kerültek ki nagyobbrészt, akik mindent megtettek és megtesznek ma is annak érdekében, hogy a föld minél tovább a szövetkezetnél maradjon.

Ugyanakkor a földigénylõk között sok a munkanélküli, akik valóban ebbõl szeretnének ma megélni, és ha beadták igényüket, akkor sem kapják vissza. Jól tudom azt is, hogy most módosítás volt, tavasszal, nem is olyan régen...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage