Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársam! Tisztelt Országgyûlés! Örök sláger immáron a földkimérés, jó lenne, ha mielõbb véget érne, és ez az örökmozgó lemez egyszer s mindenkorra az archívumba kerülne. De sajnos még nem tartunk ott, kiváltképp akkor nem, amikor még elõttünk van a részaránytulajdon kimérésének több mint 60 százaléka, amely ezidáig körülbelül 150 millió forintot vitt el a közvetlen kiadásokból, és körülbelül egymilliárd forintot az önkormányzati kiadásokból, amelyet az állam külön térített meg. A 150 millió a saját zsebbõl való, amelyet a földkiméréssel foglalkozók úgynevezett társadalmi adakozásban adtak össze.

Erre az évre mintegy 200 millió forint áll rendelkezésre - tudjuk, ez sem elég - az elõzõ évi 450 millió forinttal szemben. Most a pótköltségvetésbõl megpróbálunk még ehhez külön pénzeszközöket megszerezni.

Egyet azonban mondanék: az az aranykorona-rendszer, amelyet az elõzõ évszázad utolsó évtizedeiben vezettek be, jelen pillanatban a földkimérésekre, a kárpótlásra, a részaránytulajdon-kimérésre egyaránt mint etalon mûködtethetõ, és idõközben egy új rendszert nem lehet beléptetni. Ezzel kell együttélnünk addig, amíg a nemzeti kataszteri programot végre nem hajtjuk, amelynek költségei, kedves képviselõtársaim - csak hogy azért nagyságrendeket is említsek - körülbelül 48 milliárd forintot fognak kitenni az évezred végéig. Ezt valamennyiünknek kell majd összeszednünk és kigazdálkodnunk, hogy ezt a rendszert ki tudjuk váltani, s valóban egy olyan nyilvántartás jöjjön létre mûszakilag is, és tulajdonjogilag is, amely ezt a kérdést hosszú évtizedekre, évszázadokra rendezi.

Ahol a földmérési problémák jelentettek gondot, mert két-három földmérõ nem ugyanoda mérte ki azt az adott területet, ott bizony szakmai szempontok is közrejátszhattak. Azt tudom mondani, hogy itt a tulajdonosok a földmérõkkel szemben a polgári perrendtartás adta szabályok alapján próbálják meg igényüket érvényesíteni, mert ezeket a költségeket sem az állam, sem õk nem kötelesek viselni, hanem annak kell viselnie, aki hanyag és rossz munkát végzett.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage