Bogárdi Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Püspökszilágy és Kisnémedi között mûködik az ország egyetlen kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladéktemetõje. 1976-ban helyezték üzembe, azóta fogadja az ország kutatóintézeteiben, a gyógyászatban használt radioaktív hulladékokat, valamint fogadja Paks hasonló minõségû hulladékát is.

Tekintettel arra, hogy amikor ezt a hulladéktemetõt építették, még korántsem volt olyan fejlett a demokrácia Magyarországon, hogy megkérdezték volna a környék lakosait, akarják-e. A tisztiorvosi szolgálat azóta is minden különösebb szolgáltatás, azaz támogatás nélkül szállítja oda a radioaktív anyagokat.

Bár kutatók szerint nem veszélyes a tározó, de a falvaknak mégis hátránya származik belõle. Hátránya, mert az ingatlanárak leestek, mert nem telepszik oda vállalkozó, tehát a falvak, ha nem történik valami, elhalnak. Paks az odaszállított radioaktív anyagokért fizet a falvaknak, de annak kétszeresét fizeti a tisztiorvosi szolgálatnak. A tisztiorvosi szolgálat viszont a saját maga által odaszállított mintegy 40-50 köbméter radioaktív anyagért nem fizet egy fillért sem a falvaknak.

Kérdezem tehát, van-e lehetõség arra, hogy a két falu, amely falvak jelen pillanatban az egész ország - tehát mindannyiunk - radioaktív hulladékát tárolják, valamilyen támogatásban részesüljenek a hátrányok közömbösítésére?

Meg kívánom jegyezni emellett, hogy az országnak volt 250 millió forintja arra, hogy Ófalu térségében kutasson egy lehetõség után, miszerint alkalmas-e a falu határa egy ilyen radioaktív hulladéktemetõ építésére. A falu természetesen nemet mondott rá, és a 250 millió forint most is ott van a föld alatt, s nem hasznosul semmire. Akik tehát vállalják ezt az egészet anélkül, hogy tiltakoznának, és nehezítenék a mi sorsunkat, úgy hiszem, jogosultak lennének némi támogatásra.

Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage