Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A honvédség, a határõrség és rendészeti szervek, továbbá a honvédség polgári alkalmazottainak létszáma a kormány stabilizációs programjának következtében ezrekkel csökken. A rendõrség kötelékeibõl több száz fõs létszám lép ki évente a szolgálat nem kielégítõ anyagi körülményei következtében. Rohamosan nõ a rendõrséghez képest kedvezõ anyagi körülményeket biztosító õrzõ-védõ kft.-k létszáma és megbízatásuk terjedelme. A polgárõrség az önkormányzatok hathatós segítségével, támogatásával is szerény anyagi lehetõségekkel bír. Ma még számos volt orosz laktanya és a Munkásõrség épületét a fegyveres testületek volt tagjai õrzik. Szaporodik azon közintézmények, például önkormányzatok, pénzintézetek, lakossági szolgáltatást végzõ vállalatok száma, ahol ma már országos szövetséget alkotó õrzõ-védõ kft.-k látnak el szolgálatot.

Tisztelt Miniszter Úr! Ki látja el ezen szervezetek civil felügyeletét?

Mikor lesz a polgárõrségrõl szóló törvénybõl valami?

Milyen arányokat tart helyesnek miniszter úr a védelmi szférában az állami rendõrség és a magán õrzõ-védõ kft.-k között?

A nyomásgyakorlásnak milyen eszközeit engedhetik meg a magánszervezetek az állampolgárokkal és társaságokkal szemben megbízóik érdekeinek érvényesítése során?

Végül: van-e reális veszélye annak, hogy szabályozhatatlanul politikai befolyás alá kerüljenek a félfegyveres õrzõ-védõ csoportok?

Kérdésemet még egy megjegyzéssel hadd egészítsem ki: a polgárõrség, a polgárõrségrõl szóló törvény érdekében is tettem fel ezt a kérdést, hiszen tevékenységüket nagyon hasznosan, az állampolgárok megelégedésére látják el ott, ahol vannak.

Várom miniszter úr válaszát. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage