Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Ami a személy- és vagyonvédelemmel foglalkozó õrzõ-védõ kft.-k kérdéskörét illeti, itt azt kell mondanom, hogy jelenleg egy jogi szabályozás alapján a rendõrség ellenõrzi a tevékenységnek a közrend, közbiztonság szempontjai szerint vett feladatait. Egyébként pedig mint vállalkozásokra, a vállalkozásokra vonatkozó normál ellenõrzési rend vonatkozik.

Abban az esetben, ha a tevékenység végzéséhez lõfegyverre van szükség, akkor itt az engedélyt a rendõrség adja ki, ezek tárolását, kiadását, illetve visszavételét pedig folyamatosan ellenõrzi. Ugyanakkor azonban a szabályozás ma már nem tekinthetõ korszerûnek, ezért adott a rendõrségi törvény felhatalmazást egyrészt arra, hogy törvényben szabályozzuk majd ezt a kérdéskört, addig pedig felhatalmazást a kormánynak arra, hogy rendeletben szabályozza ezt a fajta tevékenységet.

A rendelet államigazgatási egyeztetése folyik, hamarosan a kormány el fogja fogadni. A törvény elõkészítése is folyik, ez pedig a második félévben kerülhet a parlament elé.

A polgárõrség tevékenységét én is rendkívül fontosnak tartom. Az önkormányzatok és a rendõrség együttmûködése mellett végzik ezt a rendkívül fontos tevékenységüket, egyébként az egyesületi törvény alapján. Itt törvényi szabályozásra nincs szükség, de kormányrendeleti szinten történõ szabályozásra igen, hiszen a megfelelõ keretek itt sincsenek megteremtve. A közeljövõben erre a szabályozásra is sor fog kerülni.

Ami az arányt illeti az állami rendõrség, illetve a magánszférában tevékenykedõ biztonsági vállalkozások között, itt azt kell mondanom, hogy a rendõrség feladatait a törvény elõírja, azon nem kell változtatni, a magánszféra ügyeit pedig a piaci viszonyok fogják szabályozni.

Én a politikai befolyásolás reális veszélyét ma nem látom, a baj azzal lenne, ha aztán politikai célokra lennének ezek felhasználhatóak. Nyilván figyelemmel kísérik ezt a fajta tevékenységet.

Végül az utolsó kérdésére: nem gyakorolhatnak állampolgárokra és vállalkozásokra semmilyen nyomást ezek a szervezetek. Ha ez így történik, akkor a hatóságok a büntetõjog eszközeivel kötelesek ellenük fellépni.

Köszönöm a kérdéseket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage