Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Nagyon köszönöm, hogy ebben a tárgykörben intézett a két tárcához interpellációt, mert azt gondolom, egy sor tévhitet, egy sor tévképzetet ezúton el tudok majd oszlatni.

Valóban, az utakat kísérõ fák, fasorok nemcsak jelentõs környezeti és esztétikai értékeket hordoznak, hanem emellett a közúti közlekedést közvetve is segítõ úttartozékok. Így mindkét tárcának érdeke, hogy ezek a gyönyörû fasorok megmaradjanak az utak mellett. A jól telepített út menti faállomány növeli a táj értékét, mérsékli a környezeti károkat, védi a közutakat a hófúvásoktól, széllökésektõl, és a mellékutaink fölé boruló lombkoronák nagyon szép, természetes alagutat képeznek az arra utazók számára. Létesítésük, fenntartásuk és védelmük fontos társadalmi érdek.

1961-ben az erdõkrõl és vadgazdálkodásról szóló VII. törvényben az erdõkre vonatkozó rendelkezések hatályát az út menti fásításokra is kiterjesztették. Kitermelésükhöz erdõfelügyelõségi engedély szükséges.

Fontosnak tartom elmondani, hogy az országos közutak mentén a kezelõi feladatokat a közúti igazgatóságok látják el, és feladataik között kiemelkedõ jelentõségû e fasorok kezelése. Ennek alapján készül el minden évben a fakitermelési és -pótlási terv, amelyet az illetékes erdõfelügyelõség hagy jóvá. És itt szeretném a számok alapján az elõbb elmondott tévhiteket eloszlatni.

Az az érzésem, úgy vagyunk ezzel, mint az ellenkezõ irányba haladó villamosokkal Murphy törvénye szerint: ellenkezõ irányba mindig több villamos megy, mint amerre mi szeretnénk menni. Valóban, a fák kivágását, amikor egy fasort ki kell vágni valamilyen oknál fogva, a fák egészségi okánál fogva vagy az útszélesítés miatt, akkor ezen valamennyiünknek megakad a tekintete - ugyanakkor nem vesszük észre a telepítést.

Az elmúlt négy év adatait szeretném közölni. Az '91-94-es idõszakban évente átlagosan 80 ezer fát ültettek a közúti igazgatóságok. Ezzel szemben ugyanebben az idõszakban átlagosan 27 ezer fát termeltek ki. Szó sincs tehát arról, hogy minden fát kivágnak az utak mentén. Éppen ellenkezõleg: a közútkezelõk egyre növekvõ arányú faültetést végeznek. Egyébként 1994-ben 101 ezer fát ültettek és 135 ezer cserjét telepítettek a közúti igazgatóságok. 1995-ben annak ellenére, hogy az Útalap lehetõségei szûkülnek - közismerten szûkülnek -, kiemelten kezeljük a közúti környezet védelmét; közel 650 millió forintot fordítunk az Útalapból az országos közutak zöldterületének védelmére.

Sajnálatos módon egyéb okok valóban csökkentik a faállományt. Itt elsõsorban az engedély nélküli fakivágásokra gondolunk, amelyet részben az út menti tulajdonosok, részben az egyre gyakrabban megjelenõ fatolvajok hajtanak végre. 1994-ben több mint háromszáz feljelentés érkezett a közúti igazgatóság részérõl az illetékes szervekhez engedély nélküli fakivágások észlelése tárgyában. Ezért az FM-mel közösen megszigorítottuk az ellenõrzést.

Végezetül engedje meg, hogy hivatkozzam a minisztériumunk által egy nemrég, mintegy két éve kiadott belsõ utasításra. Ez külön is felhívja a közúti igazgatóság figyelmét arra, hogy a közutak mellett a nemzeti természeti örökség részét képezõ védett fák, fasorok gondozásában akkor is kívánatos a közúti igazgatóságok részvétele, ha az ténylegesen nem a közútkezelõ kötelessége. Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage