Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): A miniszterelnök úr képviseletében, mert a miniszterelnök úrhoz intéztem az interpellációmat - de elfogadom válaszadóként Akar államtitkár urat. (Derültség.)

Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A Független Kisgazdapárt vizsgálta, hogy a kormány az eltelt idõben milyen intézkedéseket tett a költségvetési szerveknél az állami vagyon és a költségvetési eszközök védelme, alapítványoknak történõ állami pénzek és vagyonjuttatás helytelen gyakorlatának megszüntetése érdekében.

A központi költségvetési szervek 1989-90-ben 777 millió forint pénzt és tárgyi vagyont adtak át alapítványoknak. A juttatás 1990 és '93. június 30-a között 13 milliárd 923 millió forintra emelkedett. Szociális, mûvészeti, közmûvelõdési alapítványokat támogattak, de volt egészségügyi és oktatási célú hozzájárulás is. Ezeket 96 százalékban a minisztériumok, országos hatáskörû szervek folyósították. A juttatások költségvetési vagy elkülönített állami pénzalapokból történtek. Korlátozás nélküli támogatásra 1990. november 22-éig volt lehetõség. Eddig a hatályos jogszabályok nem korlátozták a pénz- és vagyonátadást.

Az 1990. november 22-étõl hatályos 3457/1990-es kormányhatározat pénzügyminiszteri vélemény mellett kormányengedélyhez kötötte a költségvetési szerveknek alapítványok létrehozását, támogatását, ingatlanaik kezelõi vagy tulajdonjogának átruházását. Ezt a szabályt az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény és a 4/1991. PM számú rendelet is fenntartotta.

Az elõírások ellenére voltak költségvetési szervek, melyek engedély nélkül támogattak alapítványokat. Például:

1. Az 1057/1992-es kormányszámú határozattal a kormány létrehozta és 300 millió forinttal támogatta a Hungária Televízió Alapítványt.

2. Kormányhatározat rendelkezett a Mûvészeti és Szabadmûvelõdési Alapítványról, melynek létrehozásával a megszûnõ Pesti Vigadó vagyonát megosztotta, és ingyenesen, másfélmilliárd forint értékben átruházta a Vörösmarty tér 1. szám alatt lévõ irodaházat.

3. Felmerül a kérdés, hogy a mindenkori kormány mint alapító, állami pénzekbõl korlátozás nélkül juttathat vagyont nem állami szerveknek?

Most ennek pénzügyi rendje, gyakorlata nincs szabályozva, noha az államháztartási törvény 108. § (2) bekezdése értelmében az ingyenes vagyonátruházásról a kormánynak törvényben kell rendelkeznie.

(15.50)

Az anomáliák megszüntetése, a közpénzekkel való hatékony és ellenõrizhetõ gazdálkodás garanciáinak megteremtése, a nyilvánosság biztosítása érdekében kérdezem államtitkár úrtól, hogy a kormány

1. a mindenkori kormány mint alapító számára törvényben kívánja-e szabályozni, hogy korlátozás nélkül ne lehessen közpénzekbõl vagyont juttatni nem állami szerveknek;

2. szándékában áll-e az állami vagyon elherdálásának megakadályozása érdekében a kincstári vagyonról szóló törvényt megalkotni;

3. a pénzügyi kormányzat felülvizsgálta-e az állami vagyon ÁHT szerinti kezelésének pontatlan szabályozását, kiküszöbölésére tett-e törvénymódosítási elõterjesztést;

4. értelmezte-e a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény alapján az ÁHT- nak az állami vagyonra és az alapítványok támogatására vonatkozó rendelkezését; s még egy kérdésem van:

5. megvizsgálta-e a kormány a felelõsség kérdését az alapítványok törvénysértõ támogatásáért? Történt-e és ki ellen büntetõ feljelentés, illetve felelõsségrevonás?

Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage