Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, igen tisztelt elnök asszony. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Úgy gondolom, hogy a tisztelt Háznak rendbe kell tennie egy dolgot. Nevezetesen van egyszer egy átvilágításról szóló törvény - amelyet az igen tisztelt képviselõtársaim is helyesnek fogadtak el - , és van egyszer a köztársasági elnökjelöltek helyzete, amellyel kapcsolatban a tisztelt Ház a közelmúltban elfogadott egy, az átvilágítási törvénnyel 180 fokban szembenálló törvényt: nevezetesen a köztársaságielnök-jelöltek át nem világításáról szóló törvényt. Hogyha egyszer 1995. július 6-áig meg kell választani a köztársaság elnökét, de átvilágítani csak egy év múlva kell, ez egy elfogadhatatlan dolog, hiszen a köztársaságielnök-jelöltek fontos személyek, nagyon fontos személyek, ezért az õ átvilágításuktól eltekinteni nem lehet.

A köztársaságielnök-jelöltek megválasztása esetén egy új helyzet áll elõ. (Folytonos zaj.) Ha a köztársasági elnököt világítják át és valamiféle kedvezõtlen adat derül ki róla, ez az egész országot lejáratja, ellehetetleníti; a legmagasabb közjogi méltóságot nem lehet kitenni ilyen helyzetnek. (Nagy zaj, közbeszólások a bal oldalon.)

Ezért tehát feltétlenül meg kell oldani a köztársaságielnök-jelöltek átvilágítását, ne bújjanak ki a felelõsség alól, igen tisztelt képviselõtársaim! (Nagy zaj, felzúdulás, közbeszólások a bal oldalról: Hogy képzeled ezt? Hát mindent lehet? - Taps, közbeszólások a jobb oldalon: Helyes! - Dr. Salamon László: Ügyrend!)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage