Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tulajdonképpen örülnünk kellene, hogy végre megvan a privatizációs törvény, azonban örömünk egyáltalán nem teljes, és ezt "nem"- szavazatunkkal fejeztük ki. S hogy ez nem egy automatikus ellenzéki "nem", meg szeretném említeni, hogy az elõzõ két törvényt mi is "igen"-nel megszavaztuk.

Kétségtelen, hogy a rendkívül késve benyújtott törvényjavaslathoz képest jelentõs pozitív elmozdulás történt. Ugyanakkor a KDNP privatizációs alapelvei még így sem tudtak eléggé megvalósulni, mintegy 140 módosító indítványunkból igen kevés került elfogadásra, ugyanakkor több kezdeményezésünk végül is szocialista párti módosító indítványként került elfogadásra. Ilyen volt például a Tokaji Kereskedõház állami tulajdonban maradása.

Fõbb céljaink voltak: a magyar gazdaság szerkezetének ezúton is történõ korszerûsítése, mûködési feltételeinek megteremtése, a meglévõ és megmaradó állami vagyon megfelelõ kezelésének biztosítása, a tõkebevonásos privatizáció, a magyar tulajdonosi réteg kialakulásának elõsegítése, az átláthatóság biztosítása, összefonódások, korrupciók kiszûrhetõsége és ezzel kapcsolatos garanciák beépítése, a nagy közüzemi energiaszolgáltató vállalatoknál az állami tulajdonosi többségnek a megõrzése.

Az itt elfogadott törvény egy olyan privatizációt indít útra, melyben elveink nem tudnak eléggé érvényesülni. Különösen fájlaljuk olyan, a törvény szellemét befolyásoló javaslataink elutasítását, mint például amely a "mielõbbi privatizáció" helyett a "gazdaságos privatizációt" szerette volna kimondani.

Aggódunk, hogy a költségvetésbe betervezett privatizációs bevétel biztosítása érdekében itt egy, az ország érdekeivel összhangban nem álló, a hazai tulajdonosi réteg kialakulása ellen ható privatizáció fog beindulni ennek az új privatizációs törvénynek az alapján.

Meg kívánjuk még jegyezni, hogy a privatizáció eddigi kezelése véleményünk szerint a kormány eddigi tevékenységének legnagyobb fiaskója, amelybõl eredeztethetõ tulajdonképpen a párhuzamosan tárgyalt, Bokros-csomagnak nevezett törvényjavaslat, a '95. évi pótköltségvetés is.

Rendkívül fontosnak tartjuk az ország érdekében, hogy a privatizáció megfelelõ módon és nem szerénytelenség, hogy a mi elveink alapján folyjon. Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage