Barsiné Pataky Etelka Tartalom Elõzõ Következõ

BARSINÉ PATAKY ETELKA (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórum képviselõcsoportja erre a törvényre "nem"-mel szavazott.

Véleményünk szerint ez az új magánosítási törvény felesleges idõhúzás volt. Az ország elvesztett egy évet, és teljes lett a bizonytalanság ez alatt az idõ alatt.

A Magyar Demokrata Fórum elkötelezett a versenyen alapuló magángazdaság, a hazai tulajdonosok erõsítése és a külföldrõl származó tõkeimport mellett. Az új magánosítási törvény szabályai nem alkalmasak ennek a célnak a megvalósítására. Tíz pontba szedtük kifogásainkat.

(18.20)

1. A versenyeztetés alól kibúvókat tartalmaz a törvény - 8. § e), 54. §.

2. A pályázatok elbírálása gumijogszabályokat tartalmaz. A politika bármikor beavatkozhat, mert a törvény ezt nem zárja ki - 32. § (3)-(4).

3. Ellenõrizhetetlen ingyenes vagyonátadásra teremt lehetõséget - 35. § a).

4. Az egyszerûsített privatizáció formája és módszere a vagyonleértékelést törvényesíti - a 36. §-tól a 45. §-ig.

5. A dolgozók szervezett tulajdonszerzésének a lehetõségét háttérbe szorítja - 33. § (1).

6. A feltörekvõ hazai vállalkozások tulajdonszerzését és a versenybe történõ bekapcsolódását korlátozza - 58. § (3).

7. A lízing- és a részletfizetési forma alkalmazása teljesen szubjektív döntéseken múlik - a 46. §-tól a 47. §-ig és az 50.-tõl az 52.-ig.

A 8. kifogásunk: nem értünk egyet, hogy a mezõgazdasági üzemekben az állam nem magánosít.

9. A vagyonkezelés szabályai lehetõvé teszik, követelmények meghatározása nélkül, vagyon átvitelét magántulajdonosokra. Ha valaha hûbérbirtokról lehetett beszélni, akkor most.

10. A bankok a Pénzügyminisztérium tulajdonába kerülnek. A politika direkt beavatkozása történik meg a bankok felett - 70. § (9).

Összefoglalva: mi megszenvedtük a tudást ezen a területen. Jó szándékú indítványainkat alig vették figyelembe. Õszinte aggodalommal tekintünk a törvény hatására beinduló folyamatok felé. Ez a törvény olyan szubjektív döntési lehetõségeket tartalmaz, amelyhez a Magyar Demokrata Fórum nem adhatta "igen" szavazatát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage