Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET, a költségvetési és pénzügyi bizottság többségének elõadója: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Az volt a költségvetési bizottság álláspontja, hogy a parlament azért bízta meg az elõkészítõ bizottságot, hogy e rendkívül bonyolult pénzelosztást hosszú heteken át tartó munkával, albizottságokban, szakértõk segítségével, a különbözõ társadalmi szervezetek tevékenységének ismeretében készítse elõ és tegye meg javaslatát. Természetesen e szerteágazó munka után sem lehet a javaslat tökéletes, de ötletekkel ez a munka nem helyettesíthetõ. Ebbõl kiindulva bizottságunk a módosító indítványokat általában nem támogatta.

A szocialista párt néhány képviselõje által benyújtott módosítási csomag nem jelölte meg a megfelelõ forrásokat, ugyanakkor - a Pénzügyminisztérium szakértõinek a számítása szerint - 2,8 millió forinttal többet osztott el a meglévõ keretnél. A bizottságunk tehát nem támogatta. A késõbb saját javaslatukhoz benyújtott csatlakozó módosító indítványt megalapozott indoklás hiányában nem támogattuk.

A szocialista párt képviselõinek másik javaslatát, mely arról szólt, hogy most a költségvetésben biztosított 400 millió forintnak csak a felét osszuk el, és majd az év második felében térjünk vissza az elosztásra, szintén nem támogattuk. Egyfelõl a pályázati kiírásban ez a feltétel nem szerepelt, másfelõl az éves támogatás felének bizonytalanná tétele a társadalmi szervezetek mûködésében komoly zavarokat okozhatna.

Idõközben megszületett a nemzeti és etnikai kisebbségek költségvetési támogatásáról szóló országgyûlési határozat. Az elõkészítõ bizottság - tekintettel arra, hogy egy szervezet több nevesített költségvetési forrásból nem kaphat támogatást - javasolta az elõterjesztés módosítását. Ennek a javaslatnak a módosításával a költségvetési bizottság csatlakozó indítványt készített, az önök elõtt lévõ elõterjesztés szerint.

Kérem képviselõtársaimat, hogy a költségvetési bizottság javaslatának megfelelõen támogassák az így véglegezett elõterjesztést. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage