Juhász Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

JUHÁSZ GÁBOR, a költségvetési és pénzügyi bizottság kisebbségének elõadója: Az elfogultság sugárzik a módosító indítványokból, és egyes szélsõséges vélemények szerint ez egyfajta kultúrharc. S ahogy itt ma délben elhangzott a sajtótájékoztatón, hogy keresztények, '56-osok és jó néhány példát felhoztak még, hogy mik alapján, akiknek ez volt a nevükben, azokat mi nyilván nem javasoltuk.

Engedjenek meg néhány példát, hogy kiknek adtunk volna. Ilyen volt az Aerocaritas Egyesület, a Létminimum Alatt Élõk Társasága, a Magyar Ápolási Egyesület, a Védõnõk Egyesülete, Szülõk a Hallássérült Gyermekekért, a Vesebetegek Egyesülete, Egyesület a Diákönkormányzatokért, Gyermekérdekek Magyarországi Fóruma, Ifjúsági Demokrata Fórum, Kollégiumi Szakmai és Érdekvédelmi Szövetség, Magyarországi Gyermekbarátok, Ofész, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége, Országos Diákunió, Fekete István Országos Állatvédõ Egyesület, Magyar Természetbarát Társaság, Diákújságírók Országos Egyesülete, Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége, Iskolai Esélyegyenlõségért Egyesület. Ilyen volt az Európaház Budapest Egyesület, Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, Magyar ENSZ Társaság, Magyar Újságírók Szövetsége.

Azt gondolom, ebbõl látszik, hogy ez nem kimondottan egy olyan kör, amire szerették volna ráhúzni azt a sapkát, hogy kizárólag a kormánypártiak, illetve a kormányhoz közel állók kaptak volna.

Ha megnézzük azt, hogy kiktõl vettünk volna el, erre is tudok mondani jó néhány példát: Külvárosi Baráti Kör, Szamaritánusok Magyarországi Szövetsége, Katedra, Esztergomi Ifjúsági Természetjáró Egyesület, Katolikus Szülõk Országos Szövetsége, Magyar Garabonciás Szövetség, Magyar Kolping Szövetség, Magyarországi Ifjú Németek Közössége - ezt azon apropóból, hogy más bizottság már eldöntötte ezt a támogatást -, Budapesti Városvédõ Egyesület, Kiss Ferenc Csongrád Megyei Természetvédelmi Egyesület, Mosonmagyaróvári Környezetvédõ Egyesület, Somogy Természetvédelmi Szervezet, Tiszta Levegõért Egyesület, Városi Biciklizõk Egyesülete. Ide tartozott a másik két olyan kisebbségi is, ami azt hisszük, adminisztrációs tévedésbõl került ide, ide tartozott az 1945 és '56 közötti Magyar Politikai Elítéltek Közössége, Hunyady Szövetség, Nemzetõrök Országos Szövetsége, Rákóczi Szövetség, Recski Szövetség, Szent Korona Társaság, Történelmi Igazságtétel Bizottság és a Transsylvania-caritas Országos Egyesület is.

Úgy gondolom, hogy ez egy elég széles paletta, és szándékosan hoztam ennyi példát, hogy ki-ki elgondolkodhasson azon, amilyen állítást ehhez tett.

Még egy megjegyzésem lenne Németh Zsolt képviselõtársamhoz, akinek a nevét szándékosan megjegyeztem; õ az enyémet véletlenül rosszul mondta, amit gondolom, valamilyen módon majd elrendezünk egymás között... (Derültség, zaj. - Dr. Torgyán József: Menjetek ki elintézni!) Tehát én a magam részérõl az õ nevét pontosan megjegyeztem, és csak annyit mondanék ehhez, hogy úgy gondolom, az ilyen nagyvonalú csúsztatásoknak is megvan a maga problémája, ha az ember hosszú távon rendezkedik be ezekre.

Felvetõdött, hogy ellehetetlenítjük a részt vevõ szocialista képviselõket. Meg kell mondanom õszintén: én úgy érzem, hogy egy többségi szavazással alul maradt társaságot nem lehet különösebben ellehetetleníteni, hiszen a szituáció olyan, hogy hozza ezt az állapotot.

A kemény munkában - mondták - nem vettünk részt, bezzeg most hatalmi szóval elintézzük ezt az egész problémakört. Most csak képzeljék el, kedves képviselõtársak, hogyha odamegyünk, amikor a bizottság elõször összeül és mondjuk megtárgyalja a pályázatokat, és azt mondjuk, hogy szeretnénk ebben egy picit mi is részt venni, azon nyomban látom lelki szemeim elõtt az összehívott sajtótájékoztatót, hogy "emberek, még össze sem gyûlt ez a társaság, és a megjelent szocialista képviselõk máris lobbyznak az ügy érdekében." Azt hiszem, ez az ügy ilyen módon kezelhetetlen lett volna. A civil szektor iránti érzéketlenség, ha beleavatkozunk ebbe a dologba s meg kell mondanom: ha így marad, úgy érzem, egy rendkívül aránytalan és szakmailag megalapozatlan javaslat kerül elfogadásra.

Végezetül egészen meglepõ érvelések is elhangzottak beadott módosító javaslataink ellen, mondván, hogy ez a bizottság kizárólag szakmai szempontok alapján ítélt, és nem véletlenül, komoly felelõsségérzettel jutottak azok a képviselõk mandátumhoz, akik ezt a bizottságot alkották. Erre nagyon földszintes megközelítéssel a rosszmájúak azt mondják, hogy nyilván a pártlistákon szerzett lojalitás egészen másfajta, de meg kell mondanom õszintén, hogy ezekkel én sem értek egyet.

Módosító javaslatainkból 26-ot visszavonva egy kapcsolódó módosító javaslatot készítettünk, és ebbe a kapcsolódó módosító javaslatba beépítettünk minden olyat, amelyet mi a magunk részérõl elfogadhatónak tartottunk a más képviselõk által benyújtott javaslatokból is. Meg kell mondanom azt is, hogy ezt is visszavontuk. (Dr. Trombitás Zoltán: Helyes!) Úgy gondoljuk, hogy az országgyûlési tagok nem mentesülnek a határozathozatal felelõsségétõl, hiszen az adófizetõk pénzének osztogatására készül a tisztelt Ház, ezt pedig csak nagyon megfontoltan szabad. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

(19.00)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage