Izsó Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

IZSÓ MIHÁLY (FKGP): Rott Nándor barátomtól kaptam ezt a pozíciót, s természetesen mielõtt átvettem volna, kértem információt.

Belecseppentem egy elosztó bizottság munkájába, ahol egytizedét kellett elosztani annak a pénznek, amit kértek. Eleve láttam, hogy itt nem lehet jó munkát végezni, mert a bûnbak az elosztó lehet, ha keveset adunk, azért, ha nem adunk, azért.

Sok alkalommal ültünk össze bizottságonként. Én a harmadik csoportban a környezetvédelmi bizottságban vagyok. Tárgyaltuk, mérlegeltük, faragtuk az összegeket, s végül a hármas bizottságban össze tudtunk hozni egy olyan javaslatot, amirõl azt gondoltuk, hogy megfelelõ. Utána és természetesen közben is összeült az öt bizottság, s akkor egyeztettük az álláspontunkat.

Amikor végsõ szavazásra került sor, nyugodt lelkülettel álltam fel, mivel elõzõleg úgy határoztak, hogy a bizottság egységesen dönt, csak annál a hat szervnél volt némi eltérés, de azt is megoldottuk azáltal, hogy az azoknak megszavazott összegeket összedobtuk és arányosan elosztottuk, tekintettel arra, hogy a hat szervezetnél most nem lehet megállapítani, hogy kinek van igaza, mert a szóródás ötszázezertõl hatmillióig volt.

(19.40)

Ezt összeadtuk, és akkor kijött 1 millió 100 ezer forint. Ez egy ilyen határozat volt. (Derültség, taps.) Elnézést kérek, én ezt azért mondom el, mert így történt, és mert nem lehetett másképp döntenünk. A többiben teljes összhang volt a döntésünkben.

Nem tudom elfogadni Juhász Gábor képviselõtársamnak azt a szemrehányását, hogy az öt párt nem adott be módosító javaslatot. Hát hogy tudtunk volna beadni, miért is adtunk volna be módosító javaslatot, mikor teljes volt az egyezség elõször? (Derültség.)

Másodszor: nem tudom elfogadni azt a módszert, hogy a 23. órának a 62. percében... (Derültség.)... bead egy párt részérõl három ember 105 javaslatot, aminek a magyarázata, akár elvettünk, akár adtunk... (Zaj. - Az elnök pohara megkocogtatásával csendre int.).., ugyanaz a szöveg volt. Ilyen alapon a kisgazdapárt - csupán gépírónõk kérdése - akár 500 módosító javaslatot is tudott volna fél nap alatt írni. (Közbeszólás a jobb oldalon: Errõl van szó!) Tehát nem tudom elfogadni azt, hogy az ötszáz-nem-tudom-hány javaslat közül mind megalapozott volt. Talán el se tudnák sorolni lista nélkül a képviselõtársaim, akik ezt beadták, hogy kiket módosítottak. (Derültség.)

Én a Független Kisgazdapárt és fõleg a magam részérõl is... (Derültség.).., azt tanácsolom, hogy a bizottság által javasolt álláspontot fogadjuk el. Nem azt mondom, hogy az tökéletes, de az biztos, hogy ebbõl tanulva, újabb szabályozókat kell beiktatni vagy beépíteni az elosztási módszerünkbe.

A másik pedig: az is biztos, hogy nem jött vissza információ az ott lévõ bizottságok által vizsgált tételekrõl, hogy tavaly, tavalyelõtt, amikor kaptak már támogatást, hogyan használták föl, mert ez is kérdéses lehetett volna.

Aztán nem tudom elfogadni azt, hogy valaki visszalépett, mert a bizottságnak nem az a feladata, hogy az ezer-nem-tudom-hány szervezethez kimenjen mindennap ellenõrizni, hogy van-e két tag vagy öt tag, vagy megszûnt, vagy meghalt, vagy nem tudom, hogy mi... (Derültség.) Mi a pályázatokat tudtuk elbírálni.

Filló Pál képviselõtársam mutatta, hogy kb. milyen átlagban voltak ezek a csomagok. Ha valakinek, mondjuk, van türelme ezekkel foglalkozni, ajánlom, hogy ebbe a bizottságba csatlakozzék be, mert én már többször feltettem magamban, hogy jól választottam-e akkor... (Derültség.).., mikor Rott Nándor képviselõtársam ajánlatát és a pártunk ajánlatát elfogadtam. Tudniillik, nagyon háládatlan, nagyon rossz munkát tudok akkor végezni, mikor itt a Házban utolsó pillanatban beadnak módosító javaslatokat. Ha azt érvényesítik, mi leszünk a bûnbakok - és ennyi.

Köszönöm szépen. (Derültség. - Hosszas taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage