Balsai István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Mivel fél 10 van és e kérdésben mi magunk legalább három hozzászólással szeretnénk az általános vitában részt venni - természetesen beadtunk módosító indítványt is -, és a kérdést olyan jelentõsnek tartjuk, ami a mostani tárgyalást valóban egy kicsit illuzórikussá minõsíti a szemünkben, mi is - tulajdonképpen szükségmegoldásként - az általános vita elnapolását támogatnánk.

Azonban ezt megelõzõen felhívnánk a tisztelt házbizottság ezzel kapcsolatos döntésére a figyelmet: szeretnénk, ha ez a kérdés, amely a magyar parlament gyakorlatában páratlan, és amelyben majd el fogjuk mondani a véleményünket, olyan tárgyalási idõpontban kerülne az Országgyûlés napirendjére a következõ héten, amikor mód és lehetõség van a képviselõk nagyobb száma jelentette nyilvánosság elõtt, és általában a közvélemény nyilvánosságát is jelentõ idõpontban tárgyalni a kérdést.

Nagyon sajnáljuk, hogy hatodik hónapja ebben az ügyben ez a kérdés semmilyen, számunkra elfogadható nyugvópontra nem jut, és azt még jobban sajnáljuk - mint ahogy azt már Füzessy Tibor is kifejtette -, hogy maga a törvény végrehajtása sem moccan elõre. Sajnáljuk azt, hogy ebben az ügyben hat hónappal ezelõtt az Országgyûlés elnökétõl kezdve két miniszteren keresztül államtitkárok és bizottsági elnökök olyan nyilatkozatokat kellett hogy tegyenek, amelyek értelmében például az alkotmányügyi bizottság elnökének el kellett hagynia az elnöki tisztet, amikor az alkotmányügyi bizottság ennek a kérdésnek az úgynevezett jogi szakvéleményével foglalkozott.

(21.30)

Örülök, hogy most nem Gál Zoltán elnököl, mert akkor fel kellett volna olvasnom azokat az újságnyilatkozatokat, amelyeket 1994. december 5-én a törvénnyel és az üggyel kapcsolatban tett. (Zaj, közbeszólás a bal oldalon: Ez milyen ügyrend?) Szeretnénk, ha a parlament az ügyet kellõ súllyal kezelné, és a tárgyalást nem egy ilyen rejtett helyre és ilyen körülmények közé, ilyen méltatlan helyre helyezné. Ez a Magyar Demokrata Fórum álláspontja, elnök úr. (Zaj, közbeszólás a bal oldalról: Senki sem akadályozza, hogy részt vegyen az elnök úr! - Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage