Deutsch Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Juhász Gábor! Kérem, értékelje azt a gesztust, hogy pontosan idézem az ön nevét - korábban más képviselõtársaink fejére olvasta, akik véletlenül, nyelvbotlás folytán más nevet mondtak.

A régi Fidesz, amely önnek szimpatikus volt, az új Fidesz, amelyik önnek nem szimpatikus... Egy szempontból valóban változatlan a Fidesz, az a Fidesz, amely 1989-ben valóban virágot - nem szegfût, de virágot - adott rendõröknek, és amelyik 1995-ben itt, a parlamentben politizál. Ez a változatlanság pedig az: továbbra is azzal a következetességgel és határozottsággal fogunk fellépni az önök 1989-es vagyonkimentése és az 1995-ös ugyanarra a vagyonra való visszatelepülése ellen, mint ahogy ezt hét évvel vagy hat évvel ezelõtt tettük. Ebbõl a szempontból a régi Fidesz és az új Fidesz között - gondolom, az ön legnagyobb sajnálatára - nincs különbség.

Hatalom után ácsingózó Fidesz... Hát, igen: egy olyan, egészen furcsa politikai elképzelést a fejében tartó párt a miénk, amelyik a következõ parlamenti választáson szeretne jól szerepelni. Mi több, ha ez a szereplés olyan mértéket ér el, hogy vagy magunkban vagy partnereinkkel kormányzati szerepvállalást jelent, akkor bizony, állunk e felelõsség elébe.

Azt hiszem, önnek teljesen torz és nehezen értékelhetõ elképzelései vannak a demokráciáról, ha egy politikai párt ilyetén elképzelését hatalom utáni ácsingózásnak tekinti. Ráadásul az önök részérõl, az elmúlt években tapasztalt politizálás után, kormánypárti padsorokból... - egy kicsit nagyobb önmérsékletet tudnék csak ajánlani.

Ami a Kiss Péter úr iránti személyes ambícióimat, személyes viszonyunkat illeti... (Derültség a bal oldalon.): higgye el, egyetlenegy MSZP-s politikussal kapcsolatban sem érzelmi kérdés, hanem nagyon komoly mérlegelés után kialakított, higgadt tárgyi viszony, hogy az ország jövõje szempontjából rendkívül veszélyesnek tartom, azokat a különbözõ monopolisztikus törekvéseket, amelyek egyike érhetõ tetten mind az önök tegnapi, a társadalmi szervek költségvetési pénzelosztó javaslatához benyújtott módosító indítványaik kapcsán, mind pedig annak kapcsán, hogy az ifjúsági közéletben minden létezõ anyagi vagy hatalmi erõforrás fölött egyedül egy érdekcsoport kíván rendelkezni.

(11.50)

Ez nem érzelmi kérdés, hanem nagyon fontos tárgyi kérdés; amivel nem tudok egyetérteni, soha nem is fogok tudni egyetérteni. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage