Varga László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Itt fölmerült Gaál Gyulának, a Szabad Demokraták Szövetsége vezérszónokának neve. Akkor nem volt módom reflektálni rá, hadd tegyem meg most.

Arra a kifogásra válaszul, hogy a kiadásokat nagyon szigorúan csökkentik, egy labdarúgó csapathoz hasonlította a költségvetést, ahol nem a jegyszedõk számát kell emelni, nem a játékosoknak kell prémiumot adni, hanem olyan menedzser, olyan edzõ kell, aki az állóképességet, az eredményt hozza létre. Ez a hasonlat nagyon jól hangzik, csak egy baja van: a pótköltségvetés és a vele össszefüggõ egyéb gazdasági csomagtervek nem a futballjátékhoz, hanem a vízilabdajátékhoz hasonlítanak, vagyis a játék egy része a víz fölött folyik, ami fairnek látszik, de a másik része a víz alatt. Csak azt halljuk, hogy kiabálnak, ordítanak, sikoltanak, sõt, egyes játékosok úszónadrág nélkül kerülnek ki a partra. Az az érzésem ezzel a pótköltségvetéssel kapcsolatban is, hogy amíg a kormánypártoknak meg lehet magyarázni bizonyos szövegeket, bizonyos számokat, ugyanakkor alul a szakszervezetek tiltakoznak, a pedagógusok sikoltanak, az egyetemisták a legnagyobb mértékben kétségbeesnek, a családanyák is, és egyes családapák úszónadrág nélkül érnek ki a partra...

Véleményem szerint tehát, amennyiben ez a pótköltségvetés és a vele összefüggõ gazdasági csomagterv is megfelelne, akkor nem érintené olyan súlyosan a lakosság - mondhatnám - egyetemes részét, ahogy érinti, nem váltaná ki egyetemes tiltakozását. Ezért úgy érzem, ez a pótköltségvetés, ha formailag a kormány el is fogadja, a népet érintõ részében még súlyosabb kiáltások, tiltakozások, kétségbeesések és bizonyos fokú ruhaszûkítések is találhatók. Köszönöm. (Taps a jobb oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage