Isépy Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. ISÉPY TAMÁS (KDNP): Tisztelt Országgyûlés! A volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezésével kapcsolatban feléledt viták indokolják kizárólag a napirend elõtti felszólalást.

Állítólag ebben a "partitúrában" a trombitára nem osztottak szólamot, ennek ellenére egyesek az értelmi érvek elmondása helyett mégis ezt a hangos hangszert fújják szenvedélyesen és megszállottan. Ezért szeretném néhány tárgyilagos mondat erejéig igénybe venni ötpercnyi türelmüket.

A kormány mulasztása miatt keletkezett feszültségeknek három igazolható és tetten érhetõ oka van:

1. A kormány hivatalba lépése óta mind a mai napig nem foglalkozott és nem hagyta jóvá az egyeztetõ bizottság által benyújtott jegyzéket. Az államtitkár úr az egyértelmû mulasztást egy interpellációra adott válaszában számokra hivatkozással igyekezett kimenteni. A tényekkel igazolt számok mindig valósak és pártsemlegesek. Viszont önkényes csoportosításuk és tálalásuk tetszés szerinti eredmény látszatát keltheti.

A valóság számokkal igazolható egyik oldala, hogy a 175 ingatlan 1995-ös költségvetési vonzata a kiemelt öt ingatlanon kívül 3 milliárd 686 millió forint lenne. Ehhez járul az elõzõ kormány által jóváhagyott jegyzékben 1995- re vállalt 2 milliárd 600 millió forint fizetési kötelezettség. A kettõ együttes összegeként jelentkezõ 6 milliárd 286 millió forinttal szemben a költségvetés valóban csak 4 milliárd forintot biztosított, és így a jegyzék jóváhagyása az államtitkári válasz szerint költségvetési akadályba ütközik.

A valóság ugyancsak számokkal igazolható másik oldala viszont az, hogy az említett 4 milliárd forintból a hivatkozott 2 milliárd 600 millió forint valóban felhasználásra került, viszont 1 milliárd 400 millió forintra nincs jóváhagyás. Annak hiányában pedig az egyedi határozatok nem hozhatók meg, pedig fõleg az önkormányzatok türelmetlenül várják a részükre megállapított kártalanítás átutalását.

2. A kormány hivatalba lépése óta nem mûködteti az egyeztetõ bizottságokat. A válasz szerint ennek az az oka, hogy a kormány felszámolta az egyházi ügyekkel foglalkozó államtitkárságot, s így nem tudja betölteni a társelnöki tisztséget. Egyetértek az államtitkár úrral abban, hogy a törvény illetékes államtitkárról szól. Tehát bármelyik miniszterelnökségi államtitkár eljárhatna társelnökként. De az okosak szerint egyikünknek sincs igaza.

3. A kormány a mai napig nem dolgozta ki az ügyek megnyugtató rendezésére szolgáló hitelkonstrukciót, holott a Mûvelõdési Minisztérium a koncepciót elkészítette.

Ugyancsak három pontban lehet összefoglalni a megoldás módozatait:

1. 1 milliárd 400 millió forint erejéig vagy a többletösszeg tekintetében 1996-os teljesítés vállalásával sürgõsen jóvá kell hagyni a jegyzéket. Ez a szakértõnek mondott kormány számára remélhetõleg nem jelenthet izomlázat okozó erõfeszítést.

2. Egymondatos kormányhatározattal vagy egymondatos törvénymódosítással ki kell jelölni a társelnöki feladatot ellátó illetékes államtitkárt. Úgy érzem, politikai államtitkárban exportképesek voltunk, vagyunk és talán leszünk is, és így az illetékes államtitkár megtalálása nem jelenthet teljesíthetetlen feladatot.

A hatpárti egyeztetés alapján kiemelten kezelendõ ingatlanok tulajdoni helyzete rendezésének költségigénye 1995 és 2001 közötti bontásban összesen 6 milliárd 22 millió forint. Ha ehhez hozzáadom a túllépés összegét, akkor 8-10 milliárd forintból megnyugtatóan rendezhetõ lenne a dolog, viszont ehhez nyilvánvalóan hitelfelvétel szükséges. Én úgy érzem, ha a rossz üzlet- és hitelpolitika miatt a csõd felé ballagó bankok megsegítésére konszolidáció címén volt 300 milliárd forint, sõt ezt követõen egy laza mozdulattal a Budapest Banknak még át lehetett utalni 12 milliárd forintot, akkor talán lehet találni egy bankot, amely az államnak meghitelezi ezt a 10 milliárd forintot. Hiszen a korábbi rossz hitelekkel szemben ez nem lenne fedezetlen. Mert lehet, hogy az állam rossz tulajdonos, de jó adós. Még akkor nem is szóltam arról a társadalmi... (Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.) ...hozadékról, amit az egyházak által mûködtetett egészségügyi, szociális, kulturális és nevelõ intézmények nyújtanak.

A bizonyítási teher...(Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.) ... tehát a kormányé, s el kell végre dönteni, hogy az egyházakkal folytatott tárgyalások vagy látszattárgyalások, vagy a szándék valóban õszinte, s a megnyugtató rendezésre irányul. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage